Promovisan 17. broj istorijskih svesaka

0

ANDRIĆGRAD – U čitaonici Andrićevog instituta u Andrićgradu danas je promovisan 17. broj „Istorijskih svesaka“, koji donosi četiri teksta, objavljena na 52 stranice.

Prvi tekst „Doživljaji srpskog dobrovoljca Mirka Jovanovića“ govori o ratnom putu Jovanovića od 1914. do 1921. godine, a prilog je priredio Goran Miloradović.

„Jovanović je rodom iz Banjaluke, po povratku iz Rusije obratio se Ministarstvu unutrašnjih djela Kraljevine SHS kojem je dao dužu izjavu u kojoj je opisao svoja ratna iskustva, od velikog značaja za poznavanje istorije dobrovoljačkog pokreta“, rečeno je na današnjoj promociji u Andrićgradu.

U rubrici „Dokumenta“ Miroslav Perišić nastavlja objavljivanje izvještaja srpskih poslanika iz Beča od 1874. do 1914. godine.

Na promociji je rečeno da će „Istorijske sveske“ i u narednim brojevima nastaviti sa objavljivanjem ovih dokumenata od izuzetnog značaja za poznavanje istorije diplomatskih odnosa Austrougarske i Srbije krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Nastavak iz prošlog broja je tekst „Uspomene na cara Nikolaja Drugog kod Srba uoči i poslije Drugog svetskog rata“, koji je napisala Milana Živanović, a u
kojem se govori o tome kako su se kod srpskog naroda između dva svjetska rata razvijala i mijenjala predstava, svijest i uspomena na ruskog cara Nikolaja.

U majskom broju „Istorijskih svesaka“ Mihail Škarovski priredio je tekst pod nazivom „Vojno sveštenstvo Ruskog korpusa u Jugoslaviji“, a tekst sa ruskog jezika preveo je Petar Rosić.

Ruski korpus je bila najveća vojna jedinica koju je ruska emigracija osnovala tokom Drugog svjetskog rata i koja je od 1941. do 1945. ratovala na tlu Jugoslavije, uglavnom, protiv komunističkih odreda pod komandom Josipa Broza.

Korpus je u svom sastavu imao vojno sveštenstvo pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Na promociji je najavljeno da će u sljedećem broju biti objavljen rad Boška Brankovića „Sjećanja sveštenika Nikodima Novakovića na progon u toku Prvog svjetskog rata“, te rad Borivoja Miloševića „Gavrilo Princip i Sarajevski atentat u američkoj štampi 1914 godine“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare