Jahorina top destinacija

0

Jahorina bi, s obzirom na odgovarajuće smještajne kapacitete za mlade, mogla postati top destinacija za omladinski turizam u regionu!

S ciljem razmatranja pretpostavki razvoja i promocije omladinskog turizma u Srpskoj, na ovoj planini je prije nekoliko dana organizovana i trodnevna konferencija „Jahorina-planina mladih“, u organizaciji Ferijalnog saveza RS (FSRS) i Turističke organizacije RS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma RS.

Jedan od zaključaka je da bi bilo dobro obogatiti vanpansionsku ponudu, odnosno organizovati manifestacije zabavnog karaktera za mlade.

U FSRS naglašavaju da je turizam jedina privredna grana koja u svjetskoj ekonomskoj krizi nije imala pad već rast. Predsjednik Upravnog odbora FSRS Dubravko Suvara kaže da najbrži rast bilježi upravo omladinski turizam.

– Trendovi su takvi da je svaki treći gost u Evropi mlađi od 27 godina. Poznato je i da klasični turizam podrazumijeva velike investicije i goste koji imaju potrebu da se odmaraju u hotelu. U slučaju omladinskog turizma, manje novca se troši u pansionskom, a više u vanpansionskom aranžmanu – kaže Suvara.

Prema njegovim riječima, Srpska raspolaže dovoljnim smještajnim kapacitetima i prirodnim potencijalom koji je interesantan mladim turistima.

– Međutim, te prirodne ljepote se moraju pretvoriti u kompletnu ponudu. S druge strane, dobro bi bilo da objekti na Jahorini rade 12 mjeseci, a ne samo zimi. Primjera radi, planinski centri u Austriji zarade više novca u ljetnjem periodu nego Hrvatska, koja ljeti ostvari zaradu od osam milijardi evra. Sezona na Jahorini bi se morala produžiti upravo kroz omladinski turizam u predsezoni i nastavku sezone – smatra Suvara.
Prema njegovim riječima, u razvoju i promociji omladinskog turizma potrebno je koristiti primjere dobre prakse.

– Na primjer, samo zbog Egzita, o kojem su pisali najuticajniji svjetsku mediji, u Srbiju je ušlo više od dva miliona ljudi. S druge strane, na ovaj festival svake godine dođe preko 30.000 turista, dok Srbija od Egzita godišnje zaradi više od 15 miliona evra. Želimo i da Jahorina postane poznata destinacija za omladinski turizam – kaže Suvara.

Branko Koroman, direktor Olimpijskog centra Jahorina, takođe smatra da bi razvoj omladinskog turizma doprinio produžetku sezone na ovoj planini.

– Jahorina u decembru i martu nema popunjenost kapaciteta. To bi se, prilagođavanjem cijena, moglo postići masovnijim posjetama mladih ljudi ovom centru. Iz tog razloga podržavamo sve aktivnosti koje su usmjerene ka razvoju i promociji omladinskog turizma – kaže Koroman.

Ministar trgovine i turizma RS Gorana Zlatković kaže da je ovo ministarstvo do sada preduzelo značajne aktivnosti na razvoju omladinskog turizma u RS.

– One su konkretizovane tokom protekle godine, kada je potpisan memorandum o zajedničkoj saradnji sa FSRS, koji za cilj ima promociju i razvoj omladinskog turizma u RS. Ovo ministarstvo je opredjeljeno za unapređenje razvoja ovog vida turizma i svoje buduće aktivnosti usmjeravaće u pravcu davanja podrške za sve projekte koji budu od interesa za njegov razvoj – kaže Zlatkovićeva.

(www.palelive.com / pressonline.rs)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare