Izvršenje budžeta 46,21 odsto

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo danas je usvojila izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci u iznosu od oko 4.020.000 KM, što je 46,21 odsto od plana za ovu godinu.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je izvršenje budžeta za oko 330.000 KM manje od plana za prvo polugodište, jer nije prodato planirano zemljište, a nije izvršena ni sudska presuda u korist grada gdje se očekuje oko 200.000 KM.

Samardžija je naveo da rashodi iznose oko 3.589.000 KM, zbog čega je suficit oko 432.000 KM.

„Na rashodovnoj strani smo imali znatne uštede“, rekao je Samardžija i dodao da u prvih šest mjeseci nije realizovana ni dinamika sudskih sporova, gdje je grad trebalo da isplati oko 250.000 KM, što ne znači da neće biti izvršeno do kraja godine.

Samardžija se nada da će do kraja godine biti izvršene sve planirane aktivnosti, te dodao da će, najvjerovatnije, biti rađen rebalans budžeta jer se na prihodovnoj strani neće realizovati sredstva od prodaje zemljišta.

Navodeći da je danas usvojena informacija o stanju u oblasti zapošljavanja, on je rekao da je na području grada oko 8.000 nezaposlenih lica, što je ozbiljan problem.

„Smatramo da sredstva koja se prikupljaju u budžetima moraju jednim dijelom da se vraćaju privredi određenim stimulativnim mjerama“, rekao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, grad će nastojati da u svojim aktivnostima, kao što su seminari i prezentacije, od kojih će jednu narednog mjeseca imati u Privrednoj komori Beograda, predstavi potencijale grada i privuče investitore.

„Ne možemo biti nezadovoljni količinom investicija u protekle dvije godine, ali smatramo da se nikada ne treba zadovoljiti postojećim, već tražiti nova rješenja da bismo smanjili brojku od 8.000 KM nezaposlenih“, naglasio je Samardžija.

Govoreći o problemima u Bolnici Istočno Sarajevo, Samardžija je naveo da su zaposleni juče dobili jednu platu, a narednih dana će dobiti još jednu, čime će se izjednačiti sa ostalim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o gradnji nove bolnice, Samardžija kaže da je u opticaju projekat „Koreja četiri“, a resorno ministarstvo treba da dostavi studiju izvodljivosti da bi se krenulo u dalju proceduru.

Prema njegovim riječima, ovim projektom se mogu dobiti sredstva po povoljnim uslovima na period od 40 godina, sa grejs periodom od 10 godina i sa kamatnom stopom od 0,2 odsto na godišnjem nivou.

„Preferiram ovo rješenje, ali je u opticaju i zaduženje kod komercijalnih banaka gdje bi se zadužile Vlada i Bolnica, a grad je spreman da uzme učešće u rješavanju problema bez obzira o kojoj varijanti se radilo“, naglasio je Samardžija i dodao da budžet grada može podnijeti iznos od 10 odsto ukoliko bi cijena gradnje bila do 2.000 KM po metru kvadratnom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare