Изведена представа „Бедеми ћирилице“

0

ХАН ПИЈЕСАК – На Хан Пијеску вечерас је изведена позоришна представа „Бедеми ћирилице“ о животу и раду Светих Ћирила и Медодија, која је рађена по тексту Владимира Ђорђевића.

Глумац Александар Јеленић, који тумачи лик Методија, рекао је новинарима да су у представи Ћирило и Методије приказани не само као просветитељи, већ и као обични људи са свим дилемама и проблемима.

Он је истакао да се тек кроз ову поставку примјећује колика је била борба и расправа на путу настанка ћирилице.

„Надам се да смо успјели да прикажемо ту њихову унутрашњу борбу, борбу између себе и против свих“, навео је Јеленић.

Он је нагласио да ћирилица није само писмо, већ печат културног идентитета српског народа.

Глумац Предраг Јовановић, који тумачи лик Ћирила, рекао је да је представа настала 2019. године у Крагујевцу, по тексту Владимира Ђорђевића и редитеља Милића Јовановића, са благословом Његовог преосвештенства владике шумадијског Јована.

Он је додао да су у представи настојали да прикажу публици борбу ова два светитеља ка описмењавању Словена и све муке кроз које су они пролазили.

Директор Центра за омладину и спорт „Поглед“ Татјана Јањић рекла је да је публика била одушевљена позоришном представом „Бедеми ћирилице“ која говори о борби и људској драми Свете браће на путу ка просвећености, одуховљености, језику и писму које оплемењује словенски народ.

Она је нагласила да је у Галерији Дома културе у сусрет представи постављена и мини изложба „Моја ћирилица“, аутора Миладе Пашић, на којој је изложено 17 радова калиграфије ћирилице, једног од основних обиљежја српског националног идентитета, које треба да се његује.

Представом „Бедеми ћирилице“ у Дому културе на Хан Пијеску у организацији локалног Центра за омладину и спорт „Поглед“, отворена је јесења сезона културних дешавања.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare