Izložba “Prosvjetinih” kalendara i promocija knjige Neđe Šipovca

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je večeras, povodom 110 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta“, organizovana izložba “Prosvjetinih“ kalendara i promocija knjige Neđe Šipovca “Zovem se zagonetka – sve ljubavi Ive Andrića“.Izložbu i promociju knjige organizovao je Opštinski odbor SPKD “Prosvjeta” u saradnji sa Spomen-bibliotekom “Ivo Andrić“ iz Višegrada i Matičnom bibliotekom iz Istočnog Sarajeva.


Otvarajući izložbu “Prosvjetinih“ kalendara, profesorica Divna Vasić istakla je da je to bilo i ostalo raznovrsno štivo za cijelu godinu za jednu porodicu i da je odigralo značajnu ulogu u obrazovanju i vaspitavanju generacija mladih ljudi.

Govoreći o akademiku Neđi Šipovcu, profesor Božo Tepavčević istakao je njegovu duhovitost i upornost, označivši ga kao utemeljivača Dučićevih i Šantićevih večeri poezije i kao miljenika “Ćorovićevih susreta.“

Prema njegovim riječima, Šipovac je pisao o svim Andrićevim ljubavima, a poruka knjige je – ljubav je stradanje, sve ostalo nije ljubav.

“Šipovac je Istočnom Sarajevu ostavio duhovnu baštinu, svoj legat od 2.000 knjiga i što je važno 40 fascikli rukopisa iz kojih smo odabrali ono najbolje i tako je nastala knjiga `Zovem se zagonetka – sve ljubavi Ive Andrića`“, rekao je Tepavčević.

Profesorica Dijana Inđić govorila je o istorijatu “Prosvjete“, njenoj obnovi i današnjim zadacima, ističući da je jedan od njih briga o ćiriličnom pismu, jer je u azbuci svako slovo kulturni spomenik, kako je rekao književnik Matija Bećković.

Predsjednik OO “Prosvjeta” u Višegradu Danka Mitrović podsjetila je da je ovo samo nastavak aktivnosti Društva u godini Andrićevih jubileja i jubileja SPKD i najava kulturnih događaja koji će uslijediti.

Nedeljko-Neđo Šipovac preminuo je 20. novembra 2010. godine. Bio je srpski književnik, romansijer, esejista, književni kritičar, pjesnik i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments