Izložba o stradanju u ustaškim logorima smrti

0

HAN PIJESAK – Na Han Pijesku otvorena je izložba dokumenata, zapisa i fotografija pod nazivom „Moje Jadovno“ na kojima su prikazana stradanja srpskog naroda u kompleksu ustaških logora smrti Jadovno.

Autori izložbe su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić, a organizatori Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banjaluke koje okuplja potomke i poštovaoce žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno i Centar za omladinu i sport „Pogled“ sa Han Pijeska.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je sinoć da je izložba važna za kulturu sjećanja, koja se nastoji njegovati da se ovakve stvari više ne bi ponovile.

On je rekao da će 15 profesora istorije iz Republike Srpske uskoro, u saradnji sa izraelskim Muzejom „Jad Vašem“, posjetiti Izrael, gdje će pohađati kurs „Kultura sjećanja“.

Prema njegovim riječima, profesori će se na tom kursu edukovati da bi djeci mogli predstaviti teške sadržaje.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić rekao je da su na ovoj izložbi prikazani neki orginalni dokumenti, zapisi i fotografije, koji svjedoče o velikom stradanju u ustaškom logoru Jadovno.

Za posjetioce izložbe organizovana je video prezentacija o stradanju srpskog naroda u kompleksu logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Izložba je do sada organizovana u Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu Sremskim Karlovcima, Bijeljini, Derventi, Brodu, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Tesliću, Bileći, kao i u Londonu, NJujorku, Lesteru i Oslu.

Prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Jadovno – Gospić – Pag ubijeno je 40.123 ljudi, od kojih 38.000 Srba i 2.000 Jevreja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments