Izgraditi osnovnu školu u Istočnom Novom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić konstatovali su danas da se nastavni proces u ovoj regiji odvija dobro i da je potrebno proširiti kapacitete izgradnjom još jedne osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu.

„Konstatovali smo da nema problema kada je riječ o širenju virusa korona. U cijeloj Republici Srpskoj, pa tako i ovdje, u vrijeme pandemije nije došlo do širenja virusa u školama, što je znak da se poštuju sve mjere i da je situacija u školama pod kontrolom“, rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka.

Ona je dodala da je na sastanku razgovarano i o pripremama za narednu školsku godinu, te određenim investicijama i projektima u oblasti obrazovanja i kulture.

„Ćosić je najavio potrebu izgradnje još jedne osnovne škole s obzirom na priliv i broj djece koja se upisuju u osnovne škole, što je jedan od pozitivnih primjera demografske politike razvoja grada Istočno Sarajevo skupa sa opštinama u njegovom sastavu“, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je dogovoreno da grad Istočno Sarajevo pošalje elaborat o opravdanosti izgradnje nove škole, a da će Vlada Republike Srpske usmjeriti investicije u ovom pravcu, jer za tim ima potrebe.

Trivićeva je napomenula da je izgradnja pozorišta u toku i da se završetak očekuje do kraja polugodišta naredne godine.

„Vidjećemo, prema elaboratu, kada objekat bude završen na koji način će poslovati ova javna ustanova u kojoj će raditi kadar koji će osmišljavati kvalitetan program u oblasti kulture s ciljem razvoja kulture u Istočnom Sarajevu“, rekla je Trivićeva.

Ćosić je rekao da je na sastanku bilo riječi o gorućim problemima i aktivnostima koje se realizuju u Istočnom Sarajevu.

„Mi imamo prednost u Republici Srpskoj jer smo grad koji u sastavu ima opštine i na taj način zajednički bolje funkcionišemo i bolje nastupamo prema svim institucijama, u prvom redu prema institucijama Republike Srpske“, naglasio je Ćosić.

On je dodao da će opština Istočno Novo Sarajevo, zajedno sa Gradom, sačiniti elaborat opravdanosti izgradnje nove osnovne škole jer je postojeća škola prevazišla kapacitete u odnosu na broj učenika.

Ćosić je izrazio nadu da će nova škola biti otvorena iduće godine, kao i da će vrlo brzo biti završeno pozorište.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o Gimnaziji Istočna Ilidža i da će resorno ministarstvo i Vlada pomoći da se i ovaj projekat realizuje.

Ćosić je naglasio da se upisna politika u srednje škole u ovom gradu prilagođava potrebama tržišta rada. „Radimo ovih dana analizu o potrebama i stanju na tržištu rada kako bi se upisna politika prilagodila potrebama. Na jesen ćemo izaći sa podacima“, pojasnio je Ćosić.

Katić je rekao da je na sastanku razgovarano o obrazovanju i infrastrukturnim projektima koje opština zajedno sa Gradom i institucijama Republike Srpske treba da realizuje.

On je najavio da će do kraja mjeseca biti raspisan javni poziv za izgradnju novog obdaništa.

„Pripremamo izgradnju nove osnovne škole, a opštinska uprava je obezbijedila lokaciju i obezbijediće svu infrastrukturu. U toku su pripreme za izradu glavnog projekta koji bi bio osnov za izgradnju nove škole koja je prijeko potrebna stanovnicima Istočnog Novog Sarajeva“, rekao je Katić.

On je pojasnio da Osnovna škola „Sveti Sava“ ima kapacitet 650 učenika, a da danas nastavu u toj školi pohađa 1.150 đaka, zbog čega je ona postala tijesna.

Katić je uvjeren da će do sredine naredne godine biti potpuno završeno novo pozorište i da će opština moći da se pohvali i ovim zdanjem, zajedno sa Gradom Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare