Izašao vanredni broj časopisa „Soko“ iz Dobruna

0

VIŠEGRAD – Iz štampe je danas izašao vanredni broj „Sokola“, časopisa Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna, povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

U tematskim tekstovima vanredni broj „Sokola“ podsjeća na namjere Austro-Ugarske Monarhije o razmještanju „neposlušnih“ Srba sa graničnog područja prema Srbiji i Crnoj Gori, na stvarne uzroke Prvog svjetskog rata, na Gavrila Principa i Sarajevski atentat, te na pogrom Srba nakon tog događaja.

U „Sokolu“ je objavljen tekst istoričara Tomislava Kraljačića o austrougarskim planovima radi stvaranja etničkog zida u istočnoj Bosni, zatim studija Miloša Kazimirovića o neviđenim mučenjima koja su nad srpskim civilima provodili okupatorski vojnici, kao tekst Nikole Helete o stradanjima Srba u Goraždu, gornjem Podrinju i Romaniji po izbijanju Prvog svjetskog rata.

Poseban prostor posvećen je tekstovima iz „Istorijskih svesaka“ Andrićevog instituta, a apostrofiran je članak o advokatu Rudolfu Cistleru koji je po službenoj dužnosti branio na suđenju mladobosance.

„Gavrilo Princip nije ubio Ferdinanda u Beču nego u anektiranoj BiH, a pri tome ta aneksija nikada nije pravno verifikovana. Princip je ubio porobljivača i okupatora“, istakao je režiser Emir Kusturica u tekstu objavljenom u „Sokolu“.

U brojnim komentarima, osvrtima i studijama vanredni broj časopisa „Soko“ predstavlja istinu iz tog perioda srpskog stradanja i konačne pobjede srpske vojske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments