Iz republičkog budžeta i iz razvojnog programa uloženo oko 18 miliona KM

0

RUDO – U opštinu Rudo do sada je, po različitim osnovama, iz razvojnog programa i iz budžeta Republike Srpske uloženo oko 18 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.
Prema podacima Vlade, iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području ove opštine odobreno je oko tri miliona KM, od čega je 1,5 miliona KM uloženo u regulisanje vodosnabdijevanja.

U oblast poljoprivrede od 2007. godine do danas na području opštine Rudo je kroz razne projekte uloženo oko 2,3 miliona KM, dok je kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvozu, te subvencije električne energije za socijalne kategorije, Vlada Srpske uložila više od pola miliona KM.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, na području opštine Rudo izgradnjom stanova, te nepovratnim novčanim sredstvima zbrinute su 34 porodice, za šta je izdvojeno oko pola miliona KM, a aktivnosti se po ovom pitanju nastavljaju i dalje, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je sedam preduzeća sa oko 450 radnika, za šta je utrošeno više od tri miliona KM.

Što se tiče zapošljavanja, u periodu od 2007. do danas zaposleno je 115 ljudi, za što je utrošeno preko pola miliona KM.

Za izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih regionalnih, magistralnih i lokalnih putnih pravaca u ovoj lokalnoj zajednici izdvojena su značajna sredstva – oko sedam miliona KM, od čega milion KM za sanaciju mosta “Rudo” na regionalnom putu P-449 u ukupnoj dužini od 157 metara.

Iz Vlade Srpske Srni je rečeno da je za rekonstrukciju i opremanje škola na području opštine Rudo, kao i za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema izdvojeno oko 650.000 KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je više od 1,5 miliona KM.

Više od 640.000 KM uloženo je u oblast zdravstva za renoviranje terenskih ambulanti Mioč i Štrpci, ali i kroz projekat adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine i uvođenja informacionog sistema.

Pored podrške Vlade i ministarstava na području ove lokalne zajednice kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od 2008. godine do danas plasirano je više od 600 miliona KM.

Na području opštine Rudo izgrađene su dvije male hidro-elektrane ukupne vrijednosti oko osam miliona KM, dok je završetak hidro-elektrane Mrsovo na rijeci Lim planiran krajem 2017. godine. Vrijednost ove investicije procijenjena je na 188,5 miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments