Ivancov: EJOF temelj za razvoj saradnje

0

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da će predstojeći zimski Evropski olimpijski festival mladih “EJOF 2019” u Istočnom Sarajevu i Sarajevu biti dobar temelj za razvoj saradnje između Rusije i Republike Srpske.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem, Ivancov je rekao da će na EJOF-u učestvovati oko 160 sportista iz Rusije, za koje je uvjeren da će uživati tokom boravka u Republici Srpskoj i BiH.

“Istočno Sarajevo je važan i veliki dio Republike Srpske i mi vidimo dobru priliku za razvoju naše saradnje. Vidimo dobar potencijal za razvoj saradnje u sferi turizma, a veoma korisno bilo bi uspostaviti bratimljenje Istočnog Sarajeva sa nekim gradom u Rusiji”, istakao je Ivancov.

Ivancov je poručio da će saradnja sa gradonačelnikom i Istočnim Sarajevom biti nastavljena i u budućnosti.

Vuković je rekao da bi bilo najbolje da se Istočno Sarajevo pobratimi sa nekim ruskim gradom koji je univerzitetski centar ili koji baštini zimski turizam.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o ruskom prisustvu na ovim prostorima, ali i o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa fakultetima iz Rusije, a pohvaljena je i dosadašnja saradnja sa univerzitetima u Voronježu i Permu.

“Poznato je koliko srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji cijeni prisustvo Rusije na ovim prostorima. Za nas je Rusija i garant Dejtonskog sporazuma, garant života, garant slobode i garant u UN. U svim mogućim srpskim pitanjima Rusija zauzima važno mjesto”, poručio je Vuković.

Vuković je Ivancova upoznao o nastanku i istoriji grada Istočno Sarajevo, koji je, kako je rekao, postao najpoželjnije mjesto za život u istočnom dijelu Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments