Istorijski čas o Hirošimi i Nagasakiju – podsjetnik na značaj mira

0

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan rekao je u okviru onlajn „Istorijskog časa – Hirošima i Nagasaki“ na Filozofskom fakultetu na Palama da su napadi na ove japanske gradove potresna istorijska lekcija koja može učiti čitav svijet o značaju poštovanja i očuvanja mira, te biti opomena svijetu koje su posljedice ovakvih događaja.

Berjan je naveo da ovakvi časovi pokazuju da se cijeni mir u kome danas ljudi žive.

„Postoji mnogo sličnih situacija koje su preživjeli Srbi u Drugom svjetskom ratu, poput agresije na Jugoslaviju, formiranje koncentracionih logora poput onoga u Jasenovcu i slično. Svi ovi događaji iz perioda Drugog svjetskog rata trebali bi da nam budu podsjetnik o očuvanju mira kao najvećoj dragocjenosti“, rekao je Berjan.

On smatra da je velika čast da kao Srbin priča na istorijskom času o Hirošimi i Nagasakiju, jer na taj način odaje poštovanje svim žrtvama Hirošime i Nagasakija, ali i postradalim Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Berjan je istakao da gradovi Hirošima i Nagasaki pokazuju svo bogatstvo mira, jer su uspjeli da, nakon atomskog napada, postanu savremeni gradovi bogati kulturom i prosperitetom.

„Riječi nada i mir su duboko utkane u nas i naše nacije, one nisu samo apstraktni pojmovi, već predstavljaju korijen poštovanja različitih ličnosti, naroda i kultura“, dodao je Berjan.

On je zahvalio svima koji su učešćem podržali održavanje istorijskog časa, a posebno gospođi Keiko Ogura, preživjelom svjedoku atomskog napada na Hirošimu koja je smogla snage da govori o onome što je preživjela.

Prodekan za nauku Filozofskog fakulteta na Palama Ognjen Kurteš rekao je novinarima da je cilj organizovanja ovoga časa intenziviranje saradnje između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i u Japanu.

„Značajno je što smo imali priliku da čujemo svjedočenje preživjelog svjedoka atomskog napada na Hirošimu, koje je od velike važnosti za sve naše studente, a posebno za studente istorije“, istakao je Kurteš.

On je dodao da se ova visokoobrazovna ustanova nada da će istorijski čas otvoriti i pospješiti saradnju sa univerzitetima u Japanu, koja je do sada bila skromna.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući naporima Ambasade BiH u Japanu, u ovome trenutku se potpisuju sporazumi o intenziviranju saradnje koja će u budućnosti sigurno biti znatno bolja.

Organizatori istorijskog časa su Univerzitet u Nagasakiju, Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjaluci, uz podršku Ambasade BiH u Japanu.

Atomsko bombardovanje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6. i 9. avgusta 1945. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare