Na ljetovanje u Bečiće otputovala treća grupa djece

0

BANJALUKA – Na desetodnevno ljetovanje u Bečiće danas je otputovala treća grupa od 129 djece iz svih dijelova Srpske, u okviru projekta „Socijalizacija djece Republike Srpske“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Ministarstva navode da će, u okviru treće smjene, u dječijem odmaralištu „Užice“ zajedno vrijeme provoditi djece iz višečlanih porodica, porodica boračke populacije i onih koji su korisnici prava socijalne i dječije zaštite iz Novog Grada, Banjaluke, Prnjavora, Foče, Zvornika i Rogatice, uz podršku dvadesetak vaspitača i drugog osoblja.

Planirano je da do 22. septembra na more otputuje još devet grupa djece, u okviru ovog programa koji je jedan od najdugovječnijih i najvažnijih koje ima Republika Srpska, a već 19. godinu realizuje ga Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske, uz podršku Vlade i resornog ministarstva.

Prethodno su na ljetovanju, u dvije grupe, već bili mališani iz Gradiške, Istočnog Novog Sarajeva, Srebrenice, Bijeljine, Krupe na Uni, Oštre Luke, Prijedora, Mrkonjić Grada, Lopara, LJubinja, Trebinja, Berkovića, Han Pijeska, Šamca, Modriče i Dervente.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u resoru za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vladimir Makarić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da ponovo ispraća djecu na more u Crnu Goru, nakon pauze prošlog ljeta zbog pandemije.

„Ovo je bez sumnje jedan od najboljih projekata koje podržava Vlada Republike Srpske i koji realizujemo preko Fonda dječije zaštite, u saradnji sa drugim ustanovama, brojnim udruženjima i pojedincima, volonterima iz cijele Republike Srpske, koji su već godinama važni partneri“, istakao je Makarić.

On je dodao da je siguran da će djeca u Bečićima provesti neke od najljepših dana u životu, prije svega uživajući u upoznavanju novih drugara i druženju u jedinstvenom ambijentu odmarališta.

Makarić je pred polazak razgovarao sa roditeljima, djecom i vaspitačima, te poželio srećan put.

Sve je organizovano u skladu sa epidemiološkom situacijom, odnosno kako bi bile ispoštovane sve epidemiološke mjere prvenstveno radi zaštite zdravlja djece, posebno onih zdravstveno najosjetljivijih, cijeneći dodatne rizike za njih.

Planirano je da projektom ove godine bude obuhvaćeno do 2.000 ljudi, od kojih 80 odsto djece.

Iz Javnog fonda dječije zaštite Republike Srpske rečeno je da je s ciljem što bezbjednijeg boravka u Bečićima u pripremne aktivnosti uključen i Institut za javno zdravstvo Srpske, koji besplatno testira na prisustvo virusa korona odrasle koji su u pratnji djece.

„Sva djeca nekoliko dana prije polaska u Bečiće prolaze pregled nadležnog ljekara, da bi dobila nalaz i mišljenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti za učešće u projektu“, navode iz Fonda dječije zaštite, čiji predstavnici su jutros takođe ispratili djecu na put za Crnu Goru.

Iz Fonda za dječiju zaštitu podsjećaju da se projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ realizuje s ciljem bar djelimičnog zadovoljavanja razvojnih potreba djece, razvijanja osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmacije dječijih potencijala kod osjetljivih kategorija djece, a kojima je to otežano nepovoljnim socijalnim, materijalnim, zdravstvenim ili porodičnim prilikama.

Projekat je, dodaju, značajan i specifičan ne samo zbog izuzetnih rezultata, već i zbog činjenice da je jedini u regionu koji se, na ovom nivou, u obuhvatu i obimu, realizuje pružanjem usluga direktno djeci.

Ove godine u budžetu Fonda planirano je 1.120.000 KM za realizaciju ovog projekta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare