Istočno Sarajevo i Herceg Novi potpisali sporazum o saradnji

1

ISTOČNO SARAJEVO – Opština Herceg Novi i grad Istočno Sarajevo sarađivaće u oblastima turizma, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta i lokalne politike, definisano je Sporazumom o saradnji i prijateljstvu koji su danas potpisali predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Katić je rekao da je ovaj sporazum u duhu onoga što opština Herceg Novi radi godinama, a to je širenje veza i prijateljstava.

„Ovim sporazumom jačamo prijateljske i bratske odnose između grada Istočno Sarajevo i opštine Herceg Novi, na zadovoljstvo svih građana. Mi nećemo biti prijatelji samo na papiru, već istinski“, poručio je Katić.

On je rekao da su predstavnici Herceg Novog već bili u posjeti Istočnom Sarajevu, gdje su razmijenili iskustva i dogovorili konkretne korake za nastavak saradnje.

Katić je istakao da je turizam jaka veza između dva grada, imajući u vidu da Istočno Sarajevo ima Jahorinu koja je jak zimski centar, dok je Herceg Novi prepoznat kao ljetna turistička destinacija.

Najavljeno je da će fokus partnerstva biti međunarodni projekti, kultura, obrazovanje i sport.

Vuković je ocijenio da je ovo logičan slijed događaja i primjer kako se na najbolji mogući način mogu odabrati partneri iz dvije susjedne zemlje.

„Mislim da za grad Istočno Sarajevo u Crnoj Gori nema boljeg partnera od Herceg Novog“, naglasio je Vuković i zahvalio svima koji su doprinijeli da Sporazum bude potpisan.

Prema njegovim riječima, Istočnom Sarajevu, kao i Herceg Novom, turizam je najvažnija privredna grana i osnov razvoja, ali to nije jedina oblast u kojoj će dvije uprave sarađivati.

„Vidjeli smo tokom ova dva dana kakve ste pomake učinili kada je riječ o dovođenju investicija i ja vam na tome čestitam. S druge strane, mi planiramo da saradnju razvijamo u drugim segmentima društvenog života – sportu, kulturi, privredi, kao i da razmjenjujemo iskustva o pitanjima lokalnih zajednica, koje imamo i jedni i drugi samostalno i u odnosu na republičke vlasti“, rekao je Vuković.

Kao posebno plodnu oblast za saradnju on je naveo obrazovanje, izražavajući uvjerenje da je znanje resurs na kome treba da počiva razvoj grada.

Vuković je naveo da je krajnja želja da ovaj sporazum bude krunisan bratimljenjem dva grada i dodao da očekuje da u bliskoj budućnosti odluka o tome bude u skupštinama Istočnog Sarajeva i Herceg Novog, kako bi ovjekovječili saradnju za budućnost.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Gospodinu Vukoviću, svaka čast na radu u njemu bliskim domenima. Ali i primjedba da lider treba voditi kompletan tim ili mijenjati dio tima koji se samo vuče za njim. Konkretnu primjedbu stavljam na urbanisticko-komunalne probleme, posebno na izvore zaraznih bolesti, kao što je Repašnica u Palama ( otvorena kanalizacija).
Po meni,pitanje prioriteta, u odnosu na sva ostala pitanja,je otklanjanje višedecenijske prijetnje zaraznim bolestima .
Bojim se da je preseljenjem u Lukavicu, Skupština grada izgubila iz vida važnost zdravlja stanovnika ove opštine.
Zato apelujem na hitno rješavanje ovog problema.
Zaista predugo traje taj opasni problem i čekanju više nema mjesta.