Isplata plata radnicima Doma zdravlja u što kraćem roku

0
Isplata plata radnicima Doma zdravlja u što kraćem roku

HAN PIJESAK – Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da će u što kraćem periodu početi isplata plata zaposlenima u Domu zdravlja u Han Pijesku, koji štrajkuju već deseti dan.

Bogdanić je, nakon sastanka sa zvaničnicima opštine, menadžmentom Doma zdravlja i predstavnicima Sindikata, istakao da će neizmirene obaveze u ovom domu biti rješavane na isti način kao i u drugim zdravstvenim ustanovama.

On je najavio da će sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske razgovarati o načinu vraćanja kredita iz ranijeg perioda uz grejs period ili smanjenje rate, kako bi se rasteretio žiro-račun Doma zdravlja Han Pijesak po osnovu pozajmice od Fonda.

Bogdanić kaže da je na današnjem sastanku u Han Pijesku sa menadžmentom Doma zdravlja i predstavnicima lokalne samouprave dogovoreno da će se nastojati da se stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi u što kraćem roku dovede u funkcionalno stanje.

On je istakao da podržava lokalnu samoupravu u Han Pijesku, koja će pokrenuti postupak odgovornosti za nastalo stanje u Domu zdravlja u prethodnom periodu, imajući u vidu činjenicu da 2007. godine ova zdravstvena ustanova nije imala obaveza, a da su do sada neizmirene obaveze dostigle 1.740.000 KM.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je da podržava štrajk radnika Doma zdravlja zbog neisplaćenih šest plata i drugih obaveza i da će lokalna samouprava učiniti sve da pomogne u rješavanju nastalih problema.

„Ove godine je u opštinskom budžetu planirano 100.000 KM za Dom zdravlja, a mi smo do sada isplatili 46.000 KM. Ostatak ćemo isplatiti do kraja godine“, rekao je Ostojić.

On je istakao da je tokom današnjem posjete resornog ministra pronađeno rješenje za ovu zdravstvenu ustanovu, ali da se mora uraditi analiza poslovanja od 2008. do 2016. godine da bi se utvrdilo kako je nastao dug od 1.760.000 KM.

Iz sindikata kažu da im je obećano da će do petka, 6. oktobra radnicima Doma zdravlja biti isplaćene dvije plate i ističu da, ukoliko se to ne desi, neće početi sa radom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare