Institut za nestala lica BiH je čisto bošnjačka institucija

0

VIŠEGRAD – Predsjednik koordinacije sarajevsko-romanijske regije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Mirko Vranić rekao je danas da se Institut za nestala lica BiH pretvorio u čisto bošnjačku instituciju i ukazao da nisu ispunjeni zahtjevi o reorganizaciji Instituta.

“Za pet godina od kada je Institut formiran identifikovao je 5.800 nestalih lica bošnjačke nacionalnosti i samo oko 200 Srba, a prije toga dok je postojala Komisija za traženje nestalih Republike Srpske mjesečno su obavljene identifikacije više od 300 Srba”, rekao je Vranić novinarima nakon sastanka koordinacije ove regije.

On je podsjetio da je na prošlom sastanku održanom u februaru u Rogatici zatraženo da bude stavljena van snage odluka tužilačkog kolegijuma BiH kojom se Institut za nestala lica proglašava jedinom institucijom ove vrste u BiH.

“Nadležni državni i republički organi oglušili su se o naše zahtjeve, kao i onaj o reorganizaciji Instituta za nestala lica BiH”, rekao je Vranić.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje nestalih lica Marko Grabovac rekao je da je dogovoreno da radi bolje saradnje sa institucijama Republike Srpske u procesu traženja i identifikacije nestalih lica Republički odbor bude popunjen većim brojem članova koji će biti agilniji i aktivniji u radu na ovom polju.

“Moramo to učiniti, jer brojne opštinske organizacije nisu zadovoljne radom Instituta za nestala lica, Tužilaštvom BiH i procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima”, dodao je Grabovac.

I na ovom skupu izneseni su zahtjevi da ekshumirani posmrtni ostaci Srba budu isključivo pohranjeni u objektima koji su vlasništvo Republike Srpske, a da identifikacije i obdukcije obavlja Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske.

Organizaciju porodica zarobljenih boraca i nestalih civila sarajevsko- romanijske regije čine predstavnici iz opština Trnovo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Han Pijesak, Novo Goražde i Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments