Na Ekonomskom fakultetu na Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održan Info-dan o projektu „EU za vas“, Kancelarije EU u BiH, koji angažuje studente iz cijele BiH u promociji pitanja značajnih za proces evropskih integracija.

U okviru ovog projekta studenti osnovnih studija sa 14 javnih univerziteta i fakulteta iz BiH će, uz pomoć akademskih mentora i eksperata, raditi na izradi javnih kampanja koje ilustruju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, naročito u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i preduzetništva.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je novinarima da mu je čast i zadovoljstvo što je zajedno sa ambasadorom NJemačke Kristijanom Homan na Palama razgovarao sa studentima, da bi čuli njihovo mišljenje o situaciji u BiH i o tome kako oni razumiju EU.

Vigemark ističe da je namjera ohrabriti studente u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom da iznose stavove i viđenja budućnosti ove zemlje.

„Prvenstveno želimo da studente saslušamo o tome šta ih brine, kako oni vide ekonomske prilike u zemlji, o njihovim stavovima u vezi sa mogućnostima pronalaženja zaposlenja, te o budućnosti i perspektivi u BiH“, naveo je Vigemark.

On je dodao da je u okviru ovih aktivnosti predviđeno i takmičenje, koje je prošle godine održano u Banjaluci i Bihaću, gdje su studenti osvojili glavnu nagradu – sedmodnevni boravak u Briselu.

„Takmičenje na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu odvijalo se u prijateljskom duhu, jednako kao i prošle godine, zahvaljujući skromnim sredstvima koja su dostupna uz pomoć različitih eksperata, odnosno mentora za medije. Studenti će i ove godine razvijati vrlo uspješne komunikacijske kampanje“, naveo je Vigemark.

Homanova je izrazila zadovoljstvo što je prisustvovala forumu na kojem su razgovarali sa mladima o važnosti puta ka Evropi.

„Uvijek govorimo o budućnosti BiH na putu za evropske integracije, ali ono što je važno jeste razgovarati sa građanima, mladim ljudima, studentima, da bi se čule njihove ideje i mišljenja. EU nije kameni blok, to je Unija različitih država članica i svi oni doprinose svojim idejama, razmišljanjima“, naglasila je Homanova.

Prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo rekao je da je otvorenost najbolji način za podizanje konkurentnosti, uključujući i obrazovne institucije.

„Trudimo se da obezbijedimo našim studentima što veći broj sagovornika koji će im otvoriti vidike i približiti neku temu“, istakao je Đogo.

On je dodao da su i prije mjesec dana na fakultetu imali posjetu ambasadora iz drugih zemalja, izrazivši nadu da će se taj kontituitet održati na dobrobit studenata.

Student četvrte godine Smjera hotelijerstvo i turizam na Ekonomskom fakultetu Pale Mirko Cuca rekao je da je osnovni cilj ovakvih projekata razmjenjivanje korisnih informacija. Cilj našeg znanja jeste prikupljanje upravo tih informacija učestvovanjem u projektima“, naveo je Cuca.

Info-dani će, osim Sarajeva i Istočnog Sarajeva, biti organizovani i u Zenici, Bijeljini, u Tuzli, Bihaću, Mostaru i Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare