Identifikovano pet poslovnih zona u Istočnom Sarajevu

0

Na području grada Istočno Sarajevo ima pet lokacija za poslovne zone, gdje bi sa ulaganjem 22 miliona KM posao moglo da dobije 1.340 ljudi, rekao je direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo /RAIS/ Nenad Koprivica.


Riječ je o poslovnim zonama Podromanija na Sokocu, kasarna u Jahorinskom potoku na Palama, Vranješ na području opštine Istočno Novo Sarajevo, „Grlica“ u Istočnoj Ilidža i „Trnovo jedan“ u toj opštini.

Koprivica je na prezentaciji Predstudije razvoja poslovnih zona u gradu, koju je uradilo Udruženje ekonomista „Svot“ iz Banjaluke, naveo da su zone identifikovane ovim dokumentom i da su jedan od najvažnijih faktora privrednog razvoja.

„Studija je ustanovila da u ovim zonama prednost ima drvoprerađivačka, prerađivačko-prehrambena, poljoprivredna, te elektro i metalska industrija, građevinarstvo i turizam“, pojasnio je Koprivica.

Koprivica je naveo da će za kasarnu u Jahorinskom potoku biti tražino da ona bude proglašena neperspektivnom vojnom imovinom da bi se ulaganjem od samo 700.000 KM dobila investicija vrijedna 13 miliona, jer je kasarna infrastrukturno opremljena.

On kaže da je otvaranje novih radnih mjesta studijom predviđeno u roku od pet godina, te se nada da će grad i opština iznaći sredstva za njihovo finansiranje.

Prema njegovim riječima, studija je pokazala da je ekonomski isplativo ulaziti u ove projekte.

Predstavnik Udruženja ekonomista „Svot“ Republike Srpske Bojan Jojić rekao je da je ovo prvi dokument koji daje pretpostavke za razvoj poslovnih zona u gradu.

On se nada se da će grad Istočno Sarajevo i opštine, koje su uključene, dobiti pozitivne privredne efekte i zaposliti veliki broj radnika.

„Na gradskoj administraciji je da odredi koji su to prioriteti, jer iz finansijskih razloga nije preporučljivo da se ide u realizaciju svih pet projekata odjednom“, rekao je Jojić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare