I poslije 25 godina nema kazne za krivce

0

MILIĆI – U naselju Žutica, opština Milići, danas je služen parastos za osam srpskih civila, koje su na današnji dan 1992. godine iz zasjede ubili pripadnici muslimanskih paravojnih snaga na regionalnom putu Milići-Srebrenica.


Toga dana ubijeni su Slobodan Zečić /26/, Milenko Kovačević /32/, Obrenija Ilić /34/, Mićo Lazarević /18/, Miljana Obradović /54/, Nedeljko Kandić /38/, Mladen Petković /40/ i Vojislav Šarac /72/.

Oni su ubijeni prilikom napada na kamion, koji je prevozio radnike „Boksita“ i mještane sela Podravanje. Nekoliko putnika uspjelo je da pobjegne u šumu i tako izbjegne sigurnu smrt.

Parastos stradalima služen je kod spomen-obilježja na koji su potom položeni vijenci.

Opštinska Boračka organizacija uz podršku lokalne zajednice i porodica poginulih svake godine obilježava ovaj dan kao sjećanje na stradanje civila u Žutici.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić rekao je Srni da ovaj zločin, kao i napad muslimanskih snaga u Konjević Polju na „Boksitove“ kamione nekoliko dana kasnije, pokazuje ko je izazvao rat i krvoproliće na tom području.

„Žalosno je što je prošlo 25 godina, a da niko nije odgovarao za zločin“, rekao je Đuričić.

On je pozvao institucije Republike Srpske na prekid odnosa sa Tužilaštvom BiH, jer se svaljivanjem krivice na samo jednu stranu ponižava srpski narod.

Dragan Kovačević, kome je poginuo brat Milenko, ispričao je Srni da su ubijeni nedužni ljudi, koji nikome ništa nisu skrivili.

„Tu su ih sačekali i pobili, kao da su neke životinje, a ne ljudi“, kaže Kovačević.

Načelnik opštine Milići Momir Lazarević izjavio je Srni da opština Milići saosjeća sa porodicama poginulih i čini sve da što bezbolnije prevaziđu gubitak.

„Ovo je još jedan primjer zločina muslimanskih snaga nad nedužnim civilima. Lokalna zajednica očekuje i traži od nadležnih institucija da istraži, procesuira i primjerno kazni zločince. Krajnje je vrijeme“, rekao je Lazarević

Parastos stradalima služio je sveštenik LJubiša Vujičić koji je rekao Srni da ovaj dan treba da bude opomena srpskom narodu da ne smije zaboraviti ono što mu je učinjeno, ali da mora oprostiti onima koji su to učinili, jer je to u hrišćanskom duhu.

Za zločin u Žutici 2010. godine procesuiran je mještanin Jusuf Ahmetović, koji je oslobođen krivice zbog, kako je odlučio Sud BiH, nedostatka dokaza.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare