И ниво БиХ да помогне у рјешавању вишедеценијских проблема

0

ТРНОВО – Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да је циљ данашње посјете општини Трново било информисање о томе шта са нивоа БиХ може да се уради да би ова локална заједница превазишла вишедеценијске проблеме.

„Трново је стабилна локална заједница која има врло развојан буџет“, истакао је Кошарац и указао да је општински буџет растући и данас је готово пет милиона КМ, у односу на некадашњих 1,1 милион КМ, што говори о озбиљном потенцијалу који је и назначен у општинској Развојној стратегији.

Кошарац, који је са министром финансија и трезора Срђаном Амиџићем данас посјетио Трново, указао је на чињеницу да је ова општина преживијела озбиљне промјене током Одбрамбено-отаџбинског рата и да је уништено готово 80 одсто стамбеног фонда.

Према његовим ријечима, општина Трново чини значајан напор у обнови, што потврђују јасни показатељи да више од 40 одсто општинског буџета иде за обнављање стамбеног фонда и инфраструктуре.

„Цијенимо да је, поред изворних прихода које општина обезбјеђује кроз продају земљишта на Јахорини и неке друге активности и кроз подршку институција Републике Српске, значајно да на заједничком нивоу покушамо да нађемо допринос у финансијском смислу за реализацију одређених инфраструктурних пројеката“, рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац је напоменуо да је и са заједничког нивоа БиХ потребно дати допринос овој локалној заједници – не само из буџета институција, путем министарстава у Савјету министара, него и обезбиједити средства из неких међународних финансијских организација.

Кошарац и Амиџић састали су се данас у Трнову са начелником ове општине Драгомиром Гаговићем.

Подржати добре пројекте и идеје како би се људи на овим просторима задржали

 

ТРНОВО – Министар финансија и трезора у Савјету министра Срђан Амиџић поручио је да је данас током посјете општини Трново информисан о идејама како задржати људе на овим просторима, те да је потребно обезбиједити подршку министарстава са свих нивоа како би добри пројекти заживјели.

Он је након састанка са начелником општине Трново Драгомиром Гаговићем, којем је присуствовао и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, рекао новинарима да је важан сензибилитет и разумијевање да се мање средине на најбољи начин припреме за сваки пројекат у којем је неопходна подршка Министарства финансија и трезора, али и да се путем Министарства изврши притисак евентуално на ентитетска министарства да добри пројекти унутар општине Трново заживе.

„Захвалио бих начелнику Гаговићу на пријему. Општина Трново показује како мали умију да буду велики. Овд‌је сам чуо неке дивне идеје када су у питању настојања да задржимо људе на просторима који су битни за нас“, рекао је Амиџић.

Он је навео да је на њега највећи утисак оставила подршка која се пружа сваком младом брачном пару који жели да остане на простору ове локалне заједнице.

Амиџић је навео да постоји и директна подршка за младе приликом склапања брака, али и подршка када је у питању упис и посебно покривање дијела материјалних трошкова за основце, односно средњошколце.

„Нажалост овд‌је нема средње школе. Искрено да вам кажем овом посјетом је Трново помогло више мени него што ја могу да помогнем овој локалној заједници. Изузетно се пријатно осјећам и захвалан сам за све што сам чуо и научио“, рекао је Амиџић.

Кошарац и Амиџић упознати о развојним плановима

ТРНОВО – Начелник општине Трново Драгомир Гаговић изјавио је данас да ова локална заједница првенствено пуни буџет од ренте и продаје земљишта, те да би у наредних 10 година Трново требало да има стабилан буџет по овом основу.

Он је министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташу Кошарца и министра финансија и трезора Срђана Амиџића на данашњем састанку у Трнову упознао о развојним пројектима и настојањима ове локалне заједнице да тежиште пренесе са Јахорине у подножје Трескавице.

Гаговић је истакао да и од других министарстава у Савјету министара очекује помоћ у вези са градњом објекта за избјегла и расељена лица са подручја ове општине.

„Очекујем оно што је у складу са њиховим могућностима с обзиром на симпатије које гаје према малим локалним заједницама као што је ова и заједницама које имају велике миграције и смањење броја становника“, рекао је Гаговић новинарима.

Он је истакао да се борба за останак људи на овим просторима најбоље види из нацрта буџета Трнова у којем је за пронаталитетну политику планирано око 150.000 КМ.

„Нама је сваки ученик који овд‌је упише први разред неопходан“, навео је Гаговић.

Он је рекао да је ове године из Фоче у Трново стигла седмочлана породица са петоро д‌јеце, те поручио да неће дозволити да се основна школа у овој општини угаси и да се Дом здравља претвори у амбуланту.

„Чинимо све да задржимо минимум који треба да има једна локална заједница“, закључио је Гаговић.

(www.palelive.com / Срна)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare