Hram Svetog Vasilija Ostroškog proslavio krsnu slavu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži proslavio je danas krsnu slavu – svetitelja čije ime nosi skoro 20 godina.
Služena je Sveta liturgija, a nakon pričešća vjernika i slavskog obreda, oko hrama je prošla litija.

Zbog ogromnog interesovanja i velikog broja vjernika Sveta liturgija i slavski obred obavljeni su u porti hrama. Kum hramovne slave ove godine je Dalibor Knežević iz Kasindola u Istočnoj Ilidži.

O prazniku je pred nekoliko stotina vjernika besjedio sveštenik Mladen Drbonjak koji je istakao da je Sveti Vasilije divni čudotvorac i univerzalni čovjek koji je ostvario tajnu življenja u Hristu i sa Hristom.

Prema njegovim riječima, svetiteljenje svete netruležne mošti svjedočanstvo su Vaskrsenja i njegove nepokolebljive vjere, vjernima potvrda, a malodušnima otrježnjenje.

„U vremenu kada se nad srpskim narodom nadvila velika tama ropstva, u vremenu teških iskušenja, kada su mnogi posustajali u vjeri, pritisnuti bijedom i ugnjetavanjem, zasvijetlio je lik Svetog Vasilija Ostroškog obasjavajući Hristov put, prosvjetljujući pravoslavni narod i utvrđujući u vjeri“, istakao je sveštenik Drobnjak.

On je pojasnio da pravoslavlje znači pravilno slavljenje Boga, ali da bi bilo istinsko mora da se preobrazi u istinsko življenje, saglasno pravoj istinskoj vjeri.

Sveštenik je upozorio da živimo u vremenu kada su, umjesto Svetog Save, Svetog Vasilija i ostalih Božijih ugodnika, uzori i obrasci življenja postali ljudi bez morala i čestitosti, kada su obezvrijeđene sve duhovne vrijednosti, kada u porodici i u društvu vlada zavist, bratomržnja i nesloga.

On je istakao da je ovo vrijeme kada je potrebno, možda više nego ikada, slijediti Svetog Vasilija, sve mjeriti Hristom, okrenuti se jedni drugima i ljubavlju činiti ovaj svijet boljim.

U okviru prslave hramovne slave poslije večernje će biti održan prigodan kulturno-umjetnički program.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare