Hiperbaričnu komoru do sada koristila 62 pacijenta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Hiperbaričnu komoru sa čistim kiseonikom pod povišenim pritiskom u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu od puštanja u rad, 1. februara, do danas koristila su 62 pacijenta različite starosne dobi, a među najmlađim korisnicima su dvije petnaestogodišnjakinje.

Hiperbarična komora u navedenom periodu pokrenuta je 518 puta, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Lista čekanja za korištenje komore trenutno je veoma duga, jer jedna komora pokriva čitavu Sarajevsko romanijsku regiju, a i šire. Pacijenti su dolazili iz Sarajevsko-romanijske regije, ali i Bijeljine, Zvornika i Milića.

LJekar Aleksandra Golijanin-Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, istakao je da su u hiperbaričnoj komori do sada najčešće boravili pacijenti koji boluju od dijabetesa i oni koji imaju komplikacije nastale usljed te bolesti, kao i pacijenti sa glavoboljama, zujanjem u ušima i oboljeli od multiple skleroze.

Iz Bolnice „Srbija“ navode da je do sada svaka terapija prošla bez ijedne komplikacije, te da pacijenti jako dobro reaguju na tretman u hiperbaričnoj komori.

Prije ulaska u komoru pacijentu je potreban negativan test na virus korona, osim u slučaju da je primio obje doze vakcine, kao i uputnica za bolničko liječenje u zavisnosti od dijagnoze pacijenta.

Neophodni su i laboratorijski nalazi, pregled interniste, rendgen pluća i nalaz ORL ljekara.

Magazinova je podsjetila da pacijentima koji leže u Bolnici „Srbija“ Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrava deset tretmana, a postoji i komercijalni dio korišćenja terapije za pacijenti koji nisu osiguranici fonda, a tretman košta 80 KM.

Sve informacije o terminima i cijenama mogu se dobiti putem broja telefona 057/325-302.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare