Gruško: Rusija nastavlja obostrano korisnu saradnju sa Srpskom

0

BANJALUKA – Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško izjavio je da Rusija uz uspostavljanje ravnopravnih, uvažavajućih i obostrano korisnih bilateralnih odnosa sa BiH, razvija veze sa konstitutivnim narodima i entitetima, ističući da je za Republiku Srpsku vezuju najčvršće prijateljske veze iz kojih se razvija i politički dijalog.

Gruško je ukazao da se Republika Srpska progresivno razvija, te da će Ruska Federacija nastaviti da gradi pozitivne, obostrano korisne odnose sa Srpskom, bez obzira na sve.

„Postoji ogroman broj obostrano korisnih projekata u koje ćemo nastaviti da ulažemo, ali ako govorimo o najznačajnijim, to je sigurno prisustvo naših velikih kompanija u Republici Srpskoj, uključujući naftne i gasne“, istakao je Gruško večeras za RTRS.

Gruško je naveo da Republika Srpska i dalje dobija ruski gas po stabilnim cijenama, na stabilnoj osnovi bez ikakvih fluktuacija, što je jedan od temelja privrednog rasta i prosperiteta Srpske.

On je podsjetio da Rusija, kao članica Savjeta bezbjednosti, ima posebnu odgovornost za bezbjednost i stabilnost u BiH.

„Rusija je garant mirovnog okvirnog sporazuma koji je ušao u istoriju kao Dejtonski sporazum i član Upravnog Odbora za implementaciju ovog sporazuma“, rekao je ruski diplomata.

On je naveo da zapadne zemlje na svaki mogući način demonizuju Rusiju, nameću svoj evroatlantski dnevni red, te pokušavaju da prisile centralne vlasti u Sarajevu da se pridruže raznim antiruskim izjavama, da podrže antiruske rezolucije i priključe se diskriminatorskim nezakonitim sankcijama.

„Prema državnom uređenju u BiH to je apsolutno nezakonito, jer sve spoljnopolitičke odluke mora donositi Predsjedništvo BiH“, napomenuo je Gruško.

Govoreći o situaciji u BiH, on je ocijenio da narodi sami treba da odlučuju o sudbini svoje zemlje i kako održati konstrukciju Dejtona koja je optimalna za sadašnji istorijski period.

„Vjerujemo da je dejtonska konstrukcija dokazala svoju relevantnost tako što je prošla test vremena, u sporazumu koji je sklopljen u novembru 1995. godine i sa svim poznatim nedostacima, ipak, obezbjeđuje stabilnost nacionalne strukture i sigurnost u ovom regionu, uz poštovanje prava državotvornih naroda i entiteta“, istakao je Gruško.

On je rekao da se čuju izjave da bi trebalo biti više Brisela, a manje Dejtona, ističući da kao ruski diplomata smatra da bi trebalo biti više Rusije u ovom regionu.

„To će biti stabilizirajući faktor, ali vjerujemo da će pokušaji vještačkog podsticanja pitanja o izgradnji države za neke zadatke, recimo ulazak ili uvlačenje BiH u EU, a još više u NATO – čemu se kategorički protivimo, samo stvoriti dodatne rizike od novih linija razdvajanja, a ne ujediniti ovaj region“, smatra Gruško.

Prema njegovim riječima, NATO je glavni dirigent i instrument američkih interesa, najjača poluga na čijem su kormilu ruke Vašingtona koji je posljednjih godina učinio sve da se uključe ruske prijetnje koje zapravo ne postoje.

„Takav scenario sigurno nije u interesu naroda BiH, a još više nije u interesu Republike Srpske“, rekao je Gruško i poručio da će Ruska Federacija nastaviti da gradi pozitivne, obostrano korisne odnose sa Republikom Srpskom, bez obzira na sve.

On je istakao da politika Ruske Federacije na Balkanu nije usmjerena ni protiv koga.

„Naši odnosi sa BiH, posebno sa Republikom Srpskom, su samodovoljni iz poznatih razloga i smatramo da ih treba razvijati na svaki mogući način. Brisel ima potpuno suprotan stav. Uključujući u svoj sastav BiH da se priključe antiruskom konceptu i naravno, da se to ne skriva, NATO zamišlja da se izbriše iz pamćenja balkanskih naroda, a prije svega Srba, sjećanje na NATO agresiju 1999. godine. To je za njih strateški i moralni cilj, te smatraju da će tako staviti tačku i oprati mrlju na fasadi ugleda NATO-a“, naveo je Gruško.

Govoreći o OHR-u, Gruško je rekao da Kristijan Šmit nije podržan odlukom Savjeta bezbjednosti za visokog predstavnika u BiH.

„Ovaj aparat sam po sebi je dokaz abnormalnosti u metodama koje Zapad koristi u svojoj politici prema BiH, kao da nema vrijednih političara, kao da političke elite i narodi BiH sami ne mogu odlučiti kako postupiti i koje odluke preduzeti, u kojem smjeru izgradnje države, koje mehanizme koristiti da bi pouzdano zaštitili prava i stanje institucija koje formiraju narodi“, ukazao je Gruško.

Gruško je zaključio da Ruska Federacija i Kina, koja takođe ne podržava imenovanje Šmita, vjeruju da što se prije svi otarase ovog anahronizma, to će biti bolje za BiH i uopšte za regionalnu bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

(www.palelive.com/Srna/Foto: RTRS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare