Представљени програми бесплатног студирања у Русији

0

ЗВОРНИК – Представници Руског дома у Београду данас су у зворничком Средњошколском центру /СШЦ/ „Петар Кочић“ представили програме бесплатног високошколског образовања, односно студирања у Русији.

Виши савјетник у Руском дому у Београду Георги Енгелхарт рекао је новинарима да је у Зворнику одржана прва промоција бесплатног студирања у Русији.

„Промоције ће бити организоване и у другим мјестима у Републици Српској, а биће урађена и медијска промоција на државној телевизији“, рекао је Енгелхарт.

Он је додао да ће студирање бити могуће на једном од 600 универзитета у Русији, односно стотинама образовних смјерова, од природних, друштвених, техничких, као и медицинских наука.

Енгелхарт је рекао да овај програм обухвата сва три циклуса студија, основне, мастер и докторске студије.

„Овај програм је активан дужи временски период, али сада желимо да га приближимо вашим ученицима завршних разреда како бисмо им показали шта све могу да студирају у Русији“, рекао је он.

Према његовим ријечима, ове године је ограничен број стипендија за бесплатно студирање, односно биће одобрено укупно 65 стипендија за БиХ.

Директор СШЦ „Петар Кочић“ Биљана Писић навела је да је ова образовна установа и раније сарађивала са Руским домом када је једна ученица награђане на њиховом конкурсу.

„Руски језик се код нас годинама изучава као други страни језик и велики број ученика похађа наставу из овог предмета“, рекла је Писићева.

Она је навела да је ова средњошколска образовна установа још 2018. године остварила сарадњу са Амбасадом Руске Федерације у БиХ када су ученици СШЦ са професором руског језика били њихови гости.

„Тада само добили и значајну донацију књига на руском језику, а представили смо и идеју о успостављању сарадње са једном од школа из Русије“, рекла је Писићева.

Истичући да су имали разговоре са директором једне гимназије из Москве, Писићева је подсјетила да су појавом вируса корона стале све те активности.

Она је додала да управо овај моменат може да буде подстрек за наставак те сарадње и нагласила да је СШЦ „Петар Кочић“ отворен за сарадњу са свим амбасадама како би ученици ове школе квалитетније савладали што више језика.

Писићева је посебно похвалила чињеницу да се даје могућност бесплатног студирања.

„Виђећемо какво ће бити интересовање ученика. Ми већ имамо једну ученицу која студира у Москви, а раније је, такође, наша бивша ученица у Русији завршила мастер студије и остала да ради у Москви“, рекла је Писићева.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare