Grant od 83.260 evra za prevoz đaka

0

Vlada Japana dodijelila je grant u iznosu od 83.260 evra (162.842,41 KM) Osnovnoj školi (OŠ) „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice za projekat Unapređenje prevoza učenika, kojim je planirana kupovina dva mini busa za prevoz đaka iz ruralnih područja opštine.

Ugovor o ovoj donaciji danas su u Ambasadi Japana u Sarajevu potpisali direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Biljana Ristanović i japanski ambasador Hideo Jamazaki, u prisustvu načelnika opštine Vlasenica Mladena Popovića.

Zahvaljujući japanskom ambasadoru za ovu izuzetno vrijednu i humanu donaciju, Ristanovićeva je napomenula da oko 150 učenika moraju svakodnevno da putuju do škole od četiri do 12 kilometara, zbog čega je škola u prethodnom periodu angažovala nekoliko prevoznika.

“Realizacijom ovog projekta OŠ `Vuk Karadžić` iz Vlasenice moći će da obezbijedi prevoz učenika iz ruralnih područja u dugoročnom periodu, da smanji godišnje troškove prevoza učenika najmanje 30 do 40 odsto i da poboljša kvalitet života u ruralnim područjima, naročito tokom zimskog perioda“, rekla je Ristanovićeva.

Prema njenim riječima, škola ima 827 učenika, od kojih je 150 đaka pješaka.

Ambasador Jamazaki istakao je da obrazovanje predstavlja jednu od prioritetnih oblasti kojima Vlada Japana pridaje veliki značaj u BiH.

“U skladu s tim, Vlada Japana je od 1996. godine realizovala oko 70 projekata s ciljem pružanja podrške osnovnim školama širom BiH i u okviru toga donirala oko 20 miliona evra za njihovu rekonstrukciju i opremanje“, rekao je Jamazaki na prigodnoj ceremoniji.

Zahvalnost za podršku Vladi Japana uputio je i načelnik opštine Mladen Popović, podsjećajući da je prije 10 godina Japan finansirao izgradnju fizijatrijskog centra u okviru Doma zdravlja u Vlasenici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare