Glumci, režiseri i novinari u posjeti gradu od kamena

0

VIŠEGRAD – U posjeti Andrićgradu danas su boravili glumci, režiseri i novinari, gosti Festivala „Kustendorf“ koji se održava na Mokroj Gori, a domaćin im je bio srpski režiser Emir Kusturica.

„Sve imperije koje su ovuda prošle kada su odlazile ništa nisu ostavile narodu koji je ovdje ostao da živi, zato smo donosili kamen star od 150 do 300 godina iz Hercegovine“, pojasnio je Kusturica gostima, među kojima je bio i francuski režiser Bertran Tavernije, američki režiser meksičkog porijekla Alfonso Kuaron i meksički producent iz Kalifornije Aleks Garsija.

On je rekao da je sagrađeno pozorište, bioskop, Andrićev institut, trgovi, ulice i da je na neki način konstruisano vizantijsko, tursko i otomansko nasljeđe.

„Ovdje smo obilježili stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, protiveći se istorijskim revizionistima iz Engleske, Kanade i SAD, koji tvrde da je Srbija prouzrokavala rat. To jednostavno nije tačno“, rekao je Kusturica.

On je istakao da je „Mlada Bosna“ slobodarska organizacija, a ubistvom Franca Ferdinanda Gavrilo Princip je oslobodio posljednje evropske robove.

Kusturica je ispričao da je Hitler svojevremeno tražio da mu se donese ploča na kojoj su ispisana imena Gavrila Principa i mladobosanaca.

„To je bio njegov ratni trofej. Slično je 1991. godine uradio i Alija Izetbegović kada je ukinuo sve što podsjeća na Gavrila Principa. Mi smo napravili jedan mozaik mladobosancima koji će fašisti malo teže skinuti“, poručio je domaćin grada od kamena.

Tokom obilaska Andrićgrada, Kusturica je prisutnima pokazao Andrićev institut, glavni Trg Nikole Tesle, pozorište i Akademiju lijepih umjetnosti, za koju je rekao da će početi da radi u oktobru ove godine.

Gosti sa Mećavnika, među kojima je bilo najviše novinara, nisu krili osmijeh i zadovoljstvo.

„Ovo je nešto najljepše do sada, podsjeća na Dubrovnik i ima sve što treba jednom gradu“, kaže novinarka Francuske televizije.

Milivoje Krvavac iz Republičkog Zavoda za zaštitu prirode Srbije kaže da je veliko iznenađenje doći u ovako mali grad i vidjeti ovakav biser, jer ovo oživljava kraj.

Nakon obilaska Andrićgrada, gosti su se vratili na Mećavnik, gdje se održava Osmi međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Za danas u Andrićgradu je planirano i otvaranje restorana, kada bi gostima trebalo da se obrati domaćin grada – Emir Kusturica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare