Glavni zadatak zapošljavanje invalida

0
Glavni zadatak zapošljavanje invalida

FOČA – Fočansko Udruženje ratnih vojnih invalida u prošloj godini je zahvaljujući donacijama predsjednika Republike Srpske i opštine Foča obezbijedilo ekonomsku podršku i pomoć za liječenje za 15 svojih članova, istaknuto je na današnjoj redovnoj godišnjoj, ujedno i izbornoj sjednici ovog udruženja.

Član Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida /RVI/ Republike Srpske Dragan Milanović, koji je danas izabran za novog predsjednika Skupštine fočanskog Udruženja, kaže da su od predsjednika Srpske prošle godine dobili 5.000 KM, dok je grant opštine Foča u 2017. godini bio 10.000, a u ovoj godini je povećan na 15.000 KM.

„Uspjeli smo da obezbijedimo ekonomsku i podršku za liječenje koja u zavisnosti od potrebe iznosi 100, 300, pa i do 1.000 KM, za 15 naših članova. Posebno zahvaljujemo predsjedniku Republike Srpske“, rekao je Milanović.

On je dodao da je glavni zadatak udruženja u ovoj godini da u saradnji sa opštinom, ali i Udruženjem RVI iz Srbobrana u Srbiji, pokušaju napraviti iskorak kada je u pitanju zapošljavanje ratnih vojnih invalida.

„Nadam se da ćemo naći način da napravimo jednu firmu u kojoj bi se zaposlili isključivo ratni vojni invalidi. Moram da napomenem da sve firme koje zapošljavaju ratne vojne invalide ne koriste pravo za povrat doprinosa, a ostvaruju ga. Pozivamo te firme da se obrate u naše Udruženje da dobiju aplikaciju kojom će konkurisati za povrat doprinosa“, naveo je Milanović.

On je dodao da firme koje ne zapošljavaju invalide imaju zakonsku obavezu da na svakih 15 radnika zaposle jednog ratnog vojnog invalida ili da, što je prema njegovim riječima najgora opcija, izdvoje 0,001 odsto od bruto ličnog dohotka.

„Mi bismo radije da zaposlimo ratne vojne invalide, nego da nam daju u fond taj procenat“, naveo je Milanović.

Zamjenik načelnika opštine Foča Zoran Elez pohvalio je ovo udruženje da dobro funkcioniše.

„NJihov rad je prepoznatljiv i sam finansijski izvještaj, koji je urađen transparentno, pokazuje da se vodi računa o svakom feningu. Mi nastavljamo da ih podržavamo u skladu sa mogućnostima, pa smo ove godine povećali grant na 15.000 maraka“, rekao je Elez.

Na današnjoj sjednici odlučeno je da dosadašnji predsjednik Predsjedništva Udruženja RVI Foča Nenad Kebara tu funkciju obavlja i u narednom četvorogodišnjem mandatu.

U Foči živi oko 470 ratnih vojnih invalida, a u Udruženju ih je više od 250.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare