Gavrilović: Nema opasnosti od izlivanja rijeka

0

VIŠEGRAD – Vodostaj Drine i Rzava u opštini Višegrad je u normalnim granicama i nema opasnosti od izlivanja rijeka, rekao je Srni predstavnik opštinske Civilne zaštite Srećko Gavrilović.
Gavrilović je istakao da ova služba kontroliše pet kritičnih tačaka na kojima se Rzav ranije izlivao, kao i nivo vodostaja.

“Kada se to posljednji put desilo, vodostaj Rzava na mjernoj letvi iznosio je plus 60 centimetara, a trenutno je na minus 20”, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim riječima, za sada nema dojava o pojavama klizišta, a u slučaju da se dogode, iz ove službe će blagovremeno intervenisati.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je opština u stalnoj vezi sa preduzećem “Hidroelektrane na Drini” i da je situacija pod kontrolom.

“Vjerujem da ćemo, za razliku od nekih prethodnih godina, kao što je bilo 2010. i 2014. godine, proći bez velike štete. Mislim da višegradska hidroelektrana i hidrolektrana iz Bajine Bašte to za sada kontrolišu veoma dobro”, smatra Đurević.

On je dodao da je u završnoj fazi jedan od projekata koji je namijenjen za zaštitu od poplava i izgradnja obaloutvrde na rijeci Rzav kod Gradske dvorane, gdje je 2010. godine došlo do velikog izlivanja ove rijeke.

“Zid je dužine 300 metara, a opština je za ovu namjenu izdvojila oko 600.000 KM. Projekat se privodi kraju, tako da će i taj dio grada biti zaštićen. Imaćemo veću bezbjednost za sve objekte u tom dijelu”, naglasio je Đurević.

Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Višegrad Nedeljko Perišić istakao je da trenutno na profil brane ovog preduzeća dolazi nešto više od 700 metara kubnih vode i da je to normalno za ovo doba godine.

“Za sada nema bojazni od izlivanja rijeke Drine, jer se do 800 kubika vode propušta kroz turbine našeg preduzeća, a sve preko toga bi išlo kroz evakuacione organe, tako da je za sada stanje redovno i sve se prati”, dodao je Perišić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments