Eranović: Situacija nepovoljna, umire i radno sposobno stanovništvo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Epidemiološka situacija na području Sarajevsko-romanijske regije i dalje je nepovoljna, a zbog ogromnog pritiska na Bolnicu „Srbija“ u Istočnom Sarajevu medicinsko osoblje sve teže može da napravi balans i zadovolji potrebe pacijenata zaraženih virusom korona, izjavila je specijalista infektologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi Žanka Eranović.

Eranovićeva je u izjavi Srni rekla da su epidemiolozi preduzeli mjere kojima se u određenoj mjeri nastoji umanjiti broj zaraženih, ali je i dalje ogroman pritisak na zdravstveni sistem, pa tako i na Bolnicu „Srbija“.

„Javljaju nam se pacijenti sa teškom kliničkom slikom, upalama pluća, popuštanjem bubrega, centralnog nervnog sistema i kardiovaskularnog aparata, tako da prema broju zdravstvenog osoblja i broju pridošlih pacijenata iz domova zdravlja teško možemo napraviti balans i zadovoljiti sve potrebe pacijenata“, ukazala je Eranovićeva.

Eranovićeva je dodala da danas, na žalost, sve više obolijevaju i djeca.

Prema njenim riječima, u aktuelnom trećem talasu epidemije registrovan je najveći broj preminulih, među kojima je značajan broj radno sposobnog stanovništva, što na početku nije bio slučaj.

„Mi smo se u trećem talasu susreli sa najvećim brojem smrtnih ishoda. Da li je razlog za to promjena u organizmu ili što su pacijenti dugo bolesni kod kuće, teško je reći. Vidimo da u cijelom regionu to predstavlja problem. Virus je agresivan, međutim, mi ne možemo reći da li je on jak i potentan. O tome bi više mogli reći patolozi“, ukazala je Eranovićeva.

Ona je ponovo apelovala da se građani pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, održavaju ličnu higijenu i prostorija u kojima borave, vode računa o zdravoj ishrani i da dovoljno spavaju.

„Vidimo da bolest ne bira. Obolijevaju svi uzrasti, a sve više umire radno sposobna populacija. Ovo je jedna sasvim nova i nepoznata bolest sa kojom se moramo suočiti. Zato je bitno da se pridržavamo propisanih mjera“, upozorila je Eranovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare