Energija iz obnovljivih izvora znači i manje troškove opštine

0

SOKOLAC – Sportska dvorana na Sokocu dobiće solarne panele, novu unutrašnju rasvjetu i LED rasvjetu oko objekta, ukoliko bude prihvaćen projekat o kojem je danas načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao sa predstavnicima Projekta PRO-Budućnost.

„Opština Sokolac je spremna, što je i obaveza, da značajno učestvuje u dijelu ovog projekta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. NJegovom realizacijom bili bi znatno smanjeni troškovi električne energije, čime će dijelom biti smanjene obaveze dvorane i budžeta opštine“, istakao je Bjelica.

On je najavio da će opština Sokolac ovaj projekat predati na ocjenu kod USAID-a i nadležnih organizacija do 1. septembra, nakon čega se može očekivati potpisivanje sporazuma između CRS-a /Catholic Relief Services/ i opštine Sokolac, te izvođača radova.

Bjelica je rekao novinarima da je za lokalnu upravu sam objekat i područje oko Sporske dvorane veoma bitno jer se u njegovoj blizini nalaze škole, tereni za dvoranske sportove na otvorenom i mjesto je okupljanja velikog broja mladih, sportista i rekerativaca svih životnih dobi.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima projekta PRO-Budućnost, Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ i CRS-a, koji su inicirali ovaj sastanak na Sokocu, te dodao da su prisutni u ovoj lokalnoj zajednici u sprovođenju više projekata od 2000. godine.

Predstavnik projekta PRO-Budućnost Renata Kastelik iz CRS-a BiH izrazila je zadovoljstvo što je danas razgovarano o nastavku saradnje sa opštinom Sokolac, dugogodišnjim partnerom na Projektu Pro-Budućnost, koji sprovodi CRS, kao projekat Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Ona je naglasila da je od 2013. opština Sokolac dio šire porodice od 75 opština i gradova u BiH u kojima se sprovode aktivnosti u saradnji sa opštinskom administracijom i nevladinim organizacijama.

Kastelikova je precizirala da je povod današnjeg sastanka nova projektna komponenta, a riječ je o podršci projektima infrastrukture od društvenog značaja.

„Sokolac je jedna od 75 opština koja može aplicirati za ovaj projekat, tako da smo razgovarali o kriterijumima. Drago nam je da se došlo do nekih novih ideja“, naglasila je ona.

USAID je odoborio sredstva u okviru Projekta PRO-Budućnost, namijenjena za podršku procesu sanacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata, a odobrena sredstva se realizuju od 2020. do 2022. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare