Ekonomska situacija ugrožava ljudska prava

0

VLASENICA – Ombudsman za ljudska prava u BiH Jasminka DŽumhur rekla je danas u Vlasenici da je ključno pitanje koje utiče na stanje ljudskih prava u toj opštini ekonomsko-socijalna situacija i refleksije privatizacije, koje su dovele do značajnog odliva stanovništva, ne samo u toku rata i zbog ratnih zbivanja, nego i nakon završetka rata.

Ona je novinarima nakon sastanka sa čelnicima opštine Vlasenica rekla da je drugi važan segment, koji utiče na ljudska prava u toj opštini, pitanje odnosa između viših nivoa vlasti i lokalne samouprave.

DŽumhurova je ocijenila da se opštine nalaze u nezavidnoj finansijskoj situaciji, jer se kod smanjivanja sredstava na višim nivoima to najviše reflektuje upravo na te opštine.

„Stoga je pitanje ostvarivanja ljudskih prava u značajnoj mjeri upitno, jer je zavisno od finansijskih mogućnosti opštine, gradnje infrastrukture i rješavanje drugih problema, kao što je status povratnika. U takvoj situaciji teško je kreirati dodatne mjere, kojim će se podsticati povratak i riješiti pitanje povratnika, ako cjelokupna populacija živi u lošim uslovima“, kaže DŽumhurova.

Ona je dodala da je otvoreno pitanje u opštini Vlasenica zastupljenost konstitutivnih naroda, jer od 53 zaposlena u opštinskim službama samo su tri iz reda druga dva konstitutivna naroda, što nije u skladu sa popisom iz 1991. godine.

„Drugo otvoreno pitanje je primjena odluka Ustavnog suda Srpske o opštinskim obilježjima, jer odluka se ne komentariše, ona se provodi na način da se obilježja moraju automatski prestati koristiti, dok se ne donesu nova“, rekla je DŽumhurova.

Ona je dodala, da je, kada je riječ o zastupljenosti u opštinskim organima u Vlasenici, otvoreno pitanje da načelnik opštine i predsjedavajući Skupštine moraju da budu iz različitih konstututivnih naroda, što u Vlasenici sada nije slučaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare