Domaćice se takmičile u pravljenju pite “Spasovnice”

0

ČAJNIČE – U okviru spasovdanskih svečanosti, u Čajniču je održano takmičenje u pravljenju pite “spasovnice”, kolača i peciva.
Žiri sastavljen od kuvara, ugostiteljskih radnika i iskusnih domaćica imao je zadatak da od 65 prijavljenih pita, peciva i kolača izabere najukusnije.

Najbolju pitu napravila je Sandra Bratić iz Novog Goražda. Prema ocjeni žirija, kolače najbolje pravi Milena Bogdanović iz Priboja, a peciva Slavica Tanasković iz Čajniča.

Na takmičenju, koje je održano večeras u Domu kulture “Filip Višnjić”, diplome i novčane nagrade najboljim domaćicama uručio je načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

Pite “spasovnice” u ovom kraju tradicionlano se postavljaju u porti hrama. Na ovaj način domaćice žele da zablagodare Bogu na duhovnoj hrani, ali i na svim zemaljskim darovima, koje daje Spasitelj.

Običaj je bio da se pred svakom srpskom kućom na Spasovdan postavi sto sa “spasovnicom” da bi se ukućani i tjelesno okrijepili i nahranili.

U okviru manifestacije održana je i priredba “Spasovdanski običaji” na kojoj su učestvovali predstavnici opština Bileća, Foča, Rogatica, Rudo, Novo Goražde i Čajniče.

Pod pokroviteljstvom opštine Čajniče, spasovdanske svečanosti organizovali su Narodna biblioteka “Branko Ćopić”, Dom kulture “Filip Višnjić”, KUD “Izvor” i Aktiv žena iz Čajniča.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments