Dolijao odbjegli član auto-mafije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Danilu Cicoviću iz Pala, osumnjičenom za krađu automobila, određen je jednomjesečni pritvor u skladu sa ranijom odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu, koji je za njim prošle godine raspisao potjernicu na osnovu koje je u petak naveče i uhapšen.

Cicovića su uhapsili pripadnici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u Istočnom Starom gradu u prostorijama preduzeća RMG, čiji je vlasnik Peđa Spajić, koji je takođe poznat po brojnim krivičnim djelima i za kojim se traga takođe zbog krađe vozila. Peđa Spaić je sin Ratomira – Rate Spaića, koji je ubijen u martu 2006. godine dok je sjedio u restoranu „Ribnjak“ u naselju Toplik u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Policija je prilikom hapšenja Cicovića pronašla veću količinu minsko-eksplozivnih sredstava.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo sumnjiči Cicovića da je sa odbjeglim Njegošem Purkovićem bio organizator grupe koja se bavila krađom vozila.

Članovi te grupe su osumnjičeni da su krali skupocjena vozila u Sarajevu, a zatim od vlasnika iznuđivali novac da bi im bili vraćeni.

Sumnja se da su vozila za koja njihovi vlasnici nisu željeli da plate otkup prevozili u gradove na istoku Srpske. Tamo su ih na autootpadima rastavljali u dijelove i sjekli, a zatim prodavali u BiH i Crnoj Gori.

Grupa je otkrivena u januaru 2011. godine kada su CJB Istočno Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo izveli akciju kodnog naziva „Kum“, u kojoj je veći dio osumnjičenih članova grupe uhapšen.

Tada su policiji umakli Cicović, Purković, Danilo Milutinović, Vladimir Grubačić i Andrej Ivanović za kojima su raspisane potjernice, a Cicović je jedini uhapšen.

Potjernicu za Cicovićem u ljeto 2008. godine zbog pripadnosti auto-mafiji raspisao je i sarajevski Opštinski sud. Cicović je tada označen kao član grupe koja je krala vozila u Sarajevu i prevozila ih na Sokolac, ali taj slučaj nikada nije okončan.

Cicović je hapšen i 2010. godine zbog napada na specijalce CJB Istočno Sarajevo, koji su na Palama pratili „audi A6“ njemačkih registarskih tablica za koji se sumnjalo da je ukraden. Automobil je vozio Cicović, a prilikom bijega „audijem“ je oborio policajca.

Cicovića je u oktobru 2010. godine hicem iz pištolja ranio Borislav Mačar – brat Vlatka Mačara, koji je ubijen u mafijaškom obračunu 2008. godine.
Presude

Nekoliko članova grupe osumnjičene za krađu vozila, čiji je član bio i Danilo Cicović, osuđeno je na osnovu priznanja krivice.

Po dvije i po godine zatvora dobili su Milosav Samardžić i Dejan Vuković zvani Super Beba, Srećko Trifković je osuđen na godinu i osam mjeseci, Srećko Mandić je dobio mjesec manje, a Mlađen Veljović 13 mjeseci zatvora.

Postupak se vodi protiv Nijaza Karkelje zvanog Nisko i Peđe Spaića.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare