Dodatne informacije u slučaju Lazerević i Stanišić

0

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu naložilo je prikupljanje dodatnih informacija u vezi sa krivičnom prijavom protiv Miloša Lazarevića i Anđelke Stanišić zbog postojanja osnova sumnje da su, kao sekretar i blagajnik Udruženja penzionera opštine Pale, zloupotrebom službenog položaja oštetili penzionere za 82.654 KM u slučaju nabavke ogrevnog drveta.


Okružno tužilaštvo potvrdilo je Srni da je Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo 12. jula podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Lazarevića i Stanišića, u kojem se navodi da postoje osnove sumnji da su zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pronevjera.

Sumnja se da je Lazarević od 2009. do 2012. godine u svojstvu sekretara Udruženja penzionera opštine Pale, u namjeri da sebi i drugima pribavi protivpravnu imovinsku korist, prekoračio granice svojih ovlaštenja utvrđenih Statutom udruženja i bez znanja i odluke Upravnog odbora, od penzionisanih lica sa područja ove opštine, neosnovano naplaćivao ogrevno drvo po cijeni većoj od ugovorene između Udruženja penzionera opštine Pale i dobavljača Šumskog gazdinstva „Jahorina“ Pale.

Na taj način on je oštetio krajnje korisnike – penzionere za iznos od 82.654 KM i bez odluke i utvrđenih kriterijuma Upravnog odbora, sebi i blagajniku Udruženja Anđelku Stanišiću, neosnovano isplatio 22.525 KM, a drugim angažovanim licima u Udruženju 5.465 KM.

Isplate su pravdane kao naknada za obradu dokumentacije u vezi sa nabavkom ogrevnog drveta.

Postoje osnovi sumnje da su imenovani u istom periodu, protivpravno prisvojili 56.623 KM tako što je Lazarević, u zabilješke koje predstavljaju nalog blagajniku za plaćanje, unosio neistinite podatke da su vozači o svom trošku vršili nabavku ogrevnog drveta za potrebe penzionera, da bi potom, zajedno sa Stanišićem, krivotvorio naloge za isplatu u koje su takođe unosili neistinite podatke i krivotvorili potpise četiri vozača, pravdajući na taj način pronevjeru novca u pomenutom iznosu.

Postoje osnovi sumnje da je Lazarević zloupotrijebio službeni položaj ili ovlašćenja, falsifikovao ili uništio službene isprave i pronevjera, dok je Stanišić osumnjičen za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pronevjera u vezi sa saizvršilaštvom.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu će, kako je rečeno, nakon prikupljenih dodatnih obavještenja u vezi sa ovim predmetom i ispitivanja svih okolnosti u vezi sa navodima u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu odlučiti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare