Dobitnik „Zlatne sove“ Goran Labudović Šarlo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Roman „Vetruška u danima neba“, autora Gorana Labudovića Šarla iz Vrbasa, pobjednik je konkursa „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman za ovu godinu koji organizuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Drugo mjesto osvojio je roman „Neprevodivi rečnik sinonima“, autora Živojina Ivkovića, dok je treće mjesto pripalo Šćepanu Aleksiću iz Bileće za rukopis
„Čekajući žutu vojsku“.

Član žirija Željka Pržulj sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekla je novinarima da pobjednički roman predstavlja aluziju na savremenu političku scenu Srbije.

Ona je navela da je u romanu „Vetruška u danima neba“ predstavljena univerzalna priča o nesebičnom žrtvovanju pojedinca za kolektiv koji, kako se ispostavilo, u velikoj mjeri to ne poštuje.

„To je priča o braći Kiš, naročito inženjeru Jozefu Kišu, vizionaru i čoveku koji žrtvuje sve /porodicu, prijatelje, karijeru, kapital, autoritet/ zarad dalekog cilja, prvobitno samo njemu vidljivog i značajnog“, navela je Pržuljeva.

Prema njenim riječima, u romanu je predstavljena bezvremena i duboka priča koja je uvijek prisutna u životima onih koji nisu spremni da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv i da lični interes zamijeni opšte dobro.

Pržuljeva je pojasnila da je roman „Neprevodivi rečnik sinonima“ baziran na psihološkom i emocionalnom naboju članova porodice koja se, sticajem zlosrećne sudbine, svela na oca koji odbacuje život mučen krivicom zbog propuštene prilike da spase sina, te kćerku koja bježi u svijet, ali ne uspijeva da pobjegne od sebe.

„U razvoj događaja i živote glavnih likova, nenametljivo i posredno, a u vezi sa smrću jednog člana porodice, uključeni su i neki od posljednjih događaja iz nacionalne istorije, rat u Hrvatskoj, BiH i bombardovanje Srbije. Bez direktno iznesenih stavova roman na slikovit i potresan način govori o uticaju istorije na sudbinu pojedinca i razaranje porodice, a samim tim i samoga društva“, navela je Pržulj i dodala da je sugestija žirija da autor promijeni naziv romana.

O romanu „Čekajući žutu vojsku“ Pržuljeva je rekla da je napisan u duhu velikog srpskog pisca, nobelovca Ive Andrića, te da govori o izgradnji kršle-kasarne u Bileći i njenoj vezi sa sudbinom stanovnika ovog malog hercegovačkog mjesta.

Ona je navela da su u romanu opisane strahote počinjene nad srpskim narodom na različite načine u 20. vijeku, a osim zločina zloglasnih šuckora, austrijskih i ustaških logora, romanom su obuhvaćene i političke presude i golootočka stradanja Srba, kao pokušaj još jednog u nizu perfidnog zatiranja nacije.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Dejan Kerleta rekao je da je 29 rukopisa stiglo na ovogodišnji konkurs, te da su svi ispunjavali uslove.

Dobitnik nagrade „Zlatna sova“ dobiće plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada podrazumijeva objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada je objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorska naknada od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Nagrade će biti uručene u septembru povodom Dana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare