„Dan kosidbe“ na Romaniji 30. juna

0

SOKOLAC – Tradicionalna manifestacija „Dan kosidbe – Romanija 2019“ biće održana 30. juna na Brezjaku kod Sokoca revijalnom koševinom, takmičenjem u pojedinačnom i ekipnom košenju trave ručnom kosom i predstavljanjem mehanizacije, odlučeno je na prvoj sjednici Organizacionog odbora.

U Turističkoj organizaciji opštine Sokolac Srni je rečeno da je nagradni fond ove manifestacije 1.450 KM, a da se na takmičenju u košenju trave ručnom kosom pod motom „Šire, brže, bolje“ očekuju kosci iz svih krajeva Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Prema programu „Dana kosidbe“, osim takmičarskog i sportskog, planiran je i zanimljiv kulturno-umjetnički program.

Organizacioni odbor ove manifestacije obezbijediće nagrade za tri najbolja pojedinca i ekipe u košenju trave ručnom kosom, te za tri najbolja takmičara u bacanju kamena s ramena i navlačenju konopca.

Svečano otvaranje „Dana kosidbe“ planirano je za 11.00 časova na lokalitetu Brezjak kod Sokoca, u 11.30 časova počinje pojedinačno, a u 13.00 časova ekipno takmičenje u košenju trave ručnom kosom, dok će proglašenje pobjednika biti u 15.00 časova.

Organizator manifestacije „Dan kosidbe – Romanija 2019“ je Turistička organizacija opštine Sokolac.

Pokrivitelji ove tradicionalne privredno-turističke manifestacije su opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo, a predsjednik Organizacionog odbora je zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić.

Manifestacija „Dan koševine“ održava se od 1975. godine pod nazivom „UPI-jev dan kosidbe“ na Han Kramu, a potom je, uz prekide zbog ratnih dešavanja, počela ponovo da se organizuje od 2012. godine na području opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare