Đorđu Gračaninu prva nagrada za najbolju poslovnu ideju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Đorđe Gračanin je za proizvodnju malče osvojio prvu nagradu za najbolju poslovnu ideju u okviru projekta „Akcelerator“, u organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske.

Drugo mjesto pripalo je Ivani Vukmanović za proizvodnju dječije odjeće, treće Danijeli Čvoro za proizvodnju humusa, a četvrto Marku Radoviću za poslovnu ideju seoski turizam.

Peto mjesto osvojio je Nemanja Klačar za poslovnu ideju Vešeraj „Top klin“.

Nagrade najboljim učesnicima ovog programa danas je u Istočnom Sarajevu dodijelio direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić.

Đukić je rekao novinarima da je Agencija sprovodila projekat „Akcelerator“ pod pokroviteljstvom i finansijsku pomoć EU, te da su ga korisnici prepoznali kao veoma koristan projekat za inovativne početnike u poslu.

„Kroz ovaj projekat mi smo organizovali devet modula obuka za polaznike, koji su se prijavili u Istočnom Sarajevu, a do samog kraja sa svojim poslovnim planovima, od 29 prijavljenih, ostalo je 13 učesnika“, izjavio je Đukić.

On je naglasio da su učesnici imali mentorsku podršku kako da naprave što kvalitetniji poslovni plan i kako da ga realizuju.

Đukić je naveo da je predviđeno pet nagrada, od kojih je najvrednija 5.000 KM, slijede 3.000, 2.000 i 1.000 KM, a Ekonomski fakultet na Palama obezbijedio je pružanje računovodstvenih usluga za petog nagrađenog učesnika.

Razvojna agencija Republike Srpske ovaj projekat u Istočnom Sarajevu sprovodi drugu godinu zaredom, u partnerstvu sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama u njegovom sastavu i Ekonomskim fakultetom na Palama.

Jedan dio projekta finansira Razvojna agencija Republike Srpske, a drugi grad Istočno Sarajevo, odnosno opštine koje ga čine.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje, koji je učestvovao u radu komisije za izbor najbolje ideje, rekao je novinarima da nije bilo lako izabrati najbolje među 13 odličnih ideja.

„Bilo je jako teško izabrati najbolje. Komisija je morala da se drži propisa, što podrazumijeva da je ideja inovativna, održiva, izvodljiva, da je biznis-plan dobro napisan, da je dobra prezentacija poslovne ideje, kao i opšti utisak koji je komisija mogla da stekne kroz dvomjesečno druženje sa učesnicima“, izjavio je Sladoje.

Prvonagrađena poslovna ideja Đorđa Gračanina je proizvodnja malče, prirodnog resursa koji se dobija preradom drveta, prvenstveno kore četinara, grana i otpada iz fabrika koje se bave drvnom industrijom.

„Malča ima višenamjensku funkciju, koristi se u poljoprivredi kao izolator za biljke jer formira optimalnu temperaturu tokom čitave godine, koristi se u pejzažnoj arhitekturi, njom se zastiru trim-staze i staze za šetnju jer se dobija zdrava i elastična podloga koja pozitivno utiče na zglobove, a mogu se ukrašavati gradski trgovi, parkovi, te kućni enterijeri, izlozi, štandovi“, objasnio je Gračanin.

Gračanin je rekao da u Sarajevsko-romanijskoj regiji ima zainteresovanih za njegov proizvod, a prije svega Turistička organizacija „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments