Djeca sa Kosmeta posjetila vojničko groblje na Sokocu

0

HAN PIJESAK – Grupa od 30 djece sa Kosmeta koja borave na Han Pijesku posjetila su sa vršnjacima iz ove opštine srpsko Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu i položila vijence kod centralnog krsta.

U pratnji djece sa Kosmeta bili su njihovi nastavnici i predstavnici opštine domaćina Han Pijesak.

Načelnik ove opštine Vlado Ostojić rekao je Srni da su djeca sa Kosmeta koja borave u njihovom mjestu izrazila želju da posjete Mali Zejtinlik sa vršnjacima u čijim prodicama borave.

On je dodao da su djeca položila vijence na kojima, prema njihovoj želji, piše „Hvala vam za slobodu“.

„Naši gosti su posjetili Etno-selo `Stanišići` u Bijeljini, juče smo imali žurku, a planirali smo i odlazak na bazene u Milićima. Sve njihove želje će biti ispunjene“, kaže Ostojić.

Predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak Mihaela Tomović rekla je da lokalna uprava želi da djeci sa Kosmeta boravak u ovom mjestu bude ugodan i da ga pamte kao nezaboravno iskustvo.

Ona je navela da mališani sa Kosova i Metohije dolaze na Han Pijesak drugu godinu i da u ovom mjestu očekuju da će dolaziti i narednih godina.

Tomovićeva kaže da su djeca iz mjesta Osojane, Banje i Suvo Grlo, te da su učenici od četvrtog do osmog razreda.

Profesor razredne nastave Milina Đorđević, iz enklave Banje u opštini Srbica, istakla je da su djeca i njihovi nastavnici veoma zadovoljni prijemom na Han Pijesku i da žele za sedam dana boravka u ovoj opštini da vide što je moguće više.

Ona kaže da su se tokom posjete Malom Zejtinliku prisjetili ratnih godina od 1992. do 1995. i teškog perioda za Srbe na ovim prostorima, dodajući da su Srbi na Kosmetu pomno pratili šta se dešava i saosjećali sa narodom u Republici Srpskoj.

„Ovi ljudi su imali veliko srce i branili su otadžbinu. Moramo vaspitavati našu djecu u tom duhu, bez obzira na to ko je na vlasti“, navela je Đorđevićeva.

Grupa od 30 djece sa četiri nastavnika boravi na Han Pijesku od od 16. do 23. juna u porodicama svojih vršnjaka u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Projekat osmu godinu organizuje humanitarno udruženje „Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji“ iz Banjaluke.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare