Deminiranje bez PDV

0

Udruženje za borbu protiv mina „STOP MINES“ iz Pala dobilo je novo rješenje iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojem nije obračunat PDV na donatorska sredstva Evropske komisije, koja su ovoj i još nekim deminerskim organizacijama u BiH dodjeljivana u vidu posebnog granta, namijenjenog isključivo projektima deminiranja. Ovo je „Fokusu“ juče potvrdio predsjednik Udruženja „STOP MINES“, Radosav Živković, konstatujući da su novim rješenjem inspektora UIO BiH praktično potvrđeni svi raniji stavovi ove organizacije u vezi s pitanjem spornog duga po osnovu pomenutog poreza.

– Novo rješenje potvrđuje da smo sve vrijeme bili u pravu kada smo tvrdili da nije postojao osnov za obračun PDV na donatorske transfere iz Brisela.

Tvrdili smo da u ovim transakcijama nije bilo ničega što bi se moglo tretirati kao oporezivi promet ili usluga, što novo rješenje iz UIO BiH praktično i potvrđuje – kaže Živković.

On na kraju ističe da je na ovaj način, bar što se tiče Udruženja „STOP MINES“, stavljena tačka na višemjesečni spor, koji to, ističe, uopšte nije trebalo da bude niti morao.

– Ova priča sada je, što se nas tiče, potpuno završena i okrećemo se daljim poslovima, rasterećeni obaveze da gubimo vrijeme na stalno dokazivanje da u konkretnom slučaju nije bilo zakonskog osnova za obračun pomenutog poreza – zaključio je Živković.

Podsjećanja radi, iz paljanskog Udruženja za borbu protiv mina još u novembru su saopštili da je oporezivanje donatorskih grantova EK u potpunoj suprotnosti sa zaključcima Londonske konferencije iz 1996. godine, u kojima je navedeno da će BiH aktivnosti na deminiranju osloboditi svih poreza i carina.

Upozorili su tada da je UIO BiH obračunala PDV na svaki novčani transfer od EK u Briselu prema deminerskim organizacijama, koje su bile nosioci ugovora, kao i od njih prema partnerima u projektima deminiranja, a slično upozorenje na više zvaničnih, relevantnih adresa pismeno je uputila i Delegacija EK u BiH, strogo i bez uvijanja opominjući da je takav pristup nedopustiv i da šalje lošu poruku donatorima, te čak i prijeti da ugrozi dalju podršku evropskih institucija programima u BiH.

Slijede i izmjene Zakona

Prema nezvaničnim saznanjima „Fokusa“, u UIO BiH pripremaju izmjene Zakona o PDV, upravo u dijelu koji se tiče poslova, odnosno projekata deminiranja, da se ubuduće ne bi dešavale situacije poput ove, a koje direktno koče proces uklanjanja mina u BiH.

Ilustracije radi, zbog ekonomske krize i slabljenja podrške donatora, koja je dijelom posljedica i spora u vezi s obračunom PDV na donatorska sredstva, plan deminiranja u BiH lani je ostvaren s tek 40 procenata, što je zvaničan podatak Centra za uklanjanje mina BiH.

(Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare