Delegacija Skupštine položila vijence na grob doktora Lazića u Nišu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman i potpredsjednik Zoran Trpara položili su danas cvijeće na grob doktora Miodraga Lazića u Nišu, gdje borave u dvodnevnoj posjeti, povodom slave tog grada – Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Koroman je, nakon posjete groblju na kojem je Lazić sahranjen, rekao da je dužnost i obaveza predstavnika Gradske uprave Istočnog Sarajeva da odaju zahvalnost i čuvaju sjećanje na doktora Lazića i iskrene prijatelje koji su srpskom narodu pomagali kada je bilo najpotrebnije.

„Doktoru Laziću dugujemo vječnu zahvalnost, jer je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata spasio mnoge živote na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva. Na početku rata dobrovoljno se javio u bolnicu Koran na Palama, a bio je jedan od osnivača ratne bolnice Žica u Blažuju, gdje je obavio oko 3.500 operacija“, istakao je Koroman.

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg učestvovao je u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu „Koran“ na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila SRNA „Dnevnik ratnog hirurga“. O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments