U periodu od 22. do 30. jula delegacija EYOF 2019, koju je činilo sedam članova, prisustvovala je na Posmatračkoj misiji EYOF 2017 Đer, Mađarska. Misija delegacije bila je prikupljanje informacija koje bi mogle biti korisne u različitim sektorima organizacije EYOF 2019.

Dva člana su učestvovala i u evaluacionoj sesiji „Observer Programme“ tokom koje su mogli da se upoznaju sa organizacijom igara iznutra, obiđu sportska borilišta i postave pitanja organizatorima o svim poteškoćama, ali i dobrim stranama tokom organizacije EYOF 2017.

EYOF je najveći multisportski događaj za mlade između 14 i 18 godina. Postoje zimsko i ljetno izdanje EYOF-a. Učešće na EYOF-u uzima oko 1500 učesnika na zimskom izdanju, dok u sklopu ljetnog EYOF-a učestvuje i oko 3000 takmičara iz 50 evropskih zemalja. Glavni pokrovitelj EYOF-a je Evropski olimpijski komitet (EOC) i ima sva obilježja propisana olimpijskom poveljom.

Đer (Győr), domaćin EYOF 2017, je grad na sjeverozapadu Mađarske od 129,372 stanovnika. Predstavlja trgovačko – industrijsko – obrazovni i administrativni centar i šesti je po veličini mađarski grad. Đer predstavlja dom Audija, svjetske najveće fabrike automobila koja je sponzor najvećih kulturnih i sportskih događaja u gradu. Audi zapošljava preko 11 000 ljudi iz Đerа. Izrađen u Baroknom stilu, između dva mosta, Đer nudi mnoga mjesta za odmor i opuštanje, uz prijatne zvuke žubora rijeke. Nalazi se na tromeđi Bratislave, Beča i Budimpešte.

Mađarski olimpijski komitet (MOB) je najvažniji zastupnik organizacije mađarskog EYOF-a. Na EYOF-u 2017 učesnici su se takmičili u 10 disciplina: plivanje, atletika, gimnastika, biciklizam, džudo, tenis, rukomet, košarka, kajak i kanu. Izbor mjesta nije slučajan. Đer je 2010. godine osvojio titulu „Najveći sportski grad u Mađarskoj“, a nakon toga glavni grad okruga u maloj ravnici je dobio mjesto za nekoliko međunarodnih takmičenja. Prilika za organizovanje EYOF-a predstavljaju veliki napredak i napredak za Mađarsku i za Đer, s jedne strane obučavajući mlade talente, s druge strane kroz popularizaciju infrastrukturnih poboljšanja i sportskog turizma. EYOF 2017 je četrnaesti po redu ljetni festival. Ukupno je bilo prisutno 3700 učesnika, uključujući i trenere i članove delegacija, dok je samo takmičara bilo oko 2500.

Po samom dolasku u Đer, delegacija je obišla centar grada kako bi se upoznala sa svim mjestima na kojima će se održavati takmičenja. Grad je vrvio od takmičara koji su polako pristizali u svojim autobusima. Domaćini su ceremoniju otvaranja napravili na nivou svjetske olimpijade. Kroz različite sadržaje koje su pripremili lokalni umjetnici, dočarali su publici kulturno – umjetničke kvalitete ovog grada. Fluorescentne narukvice, led rasvjeta, DJ, samo su neki od modernih detalja koji su doprinijeli da se napravi kombinacija tradicije i modernog vremena u kojem živimo.

Sportisti BiH tima su nastupili u 5 sportova i to: košarka (kadetska reprezentacija), biciklizam, atletika, plivanje i džudo. Najbolje rezultate postigli su džudisti i to Anđela Samardžić koja je zauzela treću poziciju u kategoriji -63kg, dok je Vuk Elez zauzeo deveto mjesto. Biciklista, Husein Selimović zauzeo je 17. poziciju u ukupnom plasmanu od 97 takmičara u disciplini drumska trka.

Petog i šestog dana Posmatračke misije, dvoje članova delegacije EYOF 2019 prisustvovalo je Posmatračkom programu u organizaciji Organizacionog komiteta grada domaćina. U ta dva dana prikupljene su informacije o svim aspektima organizacije festivala, te je otvoreno razgovarano o svim eventualnim problemima sa kojima su se organizatori susretali. To je od velikog značaja za buduću organizaciju EYOF-a, jer ukoliko se poznaju greške prethodnog festivala, može se raditi na njihovom ispravljanju kako bi naredni bio još bolji.

Kao kruna festivala, posljednje veče tradicionalno se organizuje ceremonija zatvaranja. To je događaj koji se sprema za učesnike, s obzirom na da je to posljednje veče igara i posljednja prilika za zajedničko druženje. U protokolarnom dijelu programa, naredni domaćini ljetnog festivala Baku preuzeo je Olimpijsku zastavu, a nakon toga su učesnici uživali u zabavi.

U nedelju ujutru, delegacija se vratila u Istočno Sarajevo i nastavila sa pripremama zimskog EYOF 2019. Organizatori EYOF 2017 su bili dobri domaćini i postavilu su „domaći zadataк“ za organizaciju EYOF-a 2019. godine. Iako je bio u pitanju ljetni festival, stečena iskustva se svakako mogu primjeniti na organizaciju EYOF 2019 u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u aspektima organizacije koji su slični na svim festivalima.

U organizaciji EYOF-a 2019 se nadaju da će stečena poznanstva biti trajna i na obostranu korist.

(www.palelive.com)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

samo organizujte olimpijade, a mi jadni ni asfalta ni ljeba ni vode nemamo…

Ево ја ни струје јуторс немам,моро сам компутер на акумулатор од голфа прикључити