„Дани Војина Комадине“ у два сегмента – умјетничком и научном

0

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа рекла је да ће манифестација „Дани Војина Комадине“, која почиње вечерас у овом граду, бити реализована у два сегмента – умјетничком и научном.

„Трудили смо се да у избору наших гостију и садржаја будемо врло пажљиви, да све буде на високом нивоу“, изјавила је Жужа на конференцији за новинаре.

Она је захвалила за подршку Министарству просвјете и културе Републике Српске, граду Источно Сарајево, општини Источна Илиџа, Организацији музичких аутора Србије „Сокој“ и Асоцијацији за његовање академске музике „Нови звук“.

Манифестација се организује седми пут у част оснивача и првог декана Музичке академије Војина Комадине.

Жужа је додала да се ове године обиљежева 90 година од рођења академика Комадине, а сљедеће године Музичка академија слави 30 година постојања.

Продекан за умјетнички и научноистраживачки рад Марко Стојановић рекао је да је вечерас од 19.00 часова предвиђено отварање манифестације и концерт д‌јела Војина Комадине у извођењу Бартоломеја Станковића.

„Биће изведена и нека премијерна д‌јела, уз колаж исјечака из филмова и тв серија за које је Војин Комадина компоновао музику. Сутра је предвиђен традиционални концерт професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву са гостима – сопран Александра Ристић, кларинет Андрија Мирковић, клавир Весна Дамјановић и хармоника Азра Халитовић“, рекао је Стојановић.

Он је додао да ће у петак, 15. децембра, бити одржана два концерта – прво ученика средњих музичких школа из БиХ и Србије и студената Музичке академије на којем ће се извести д‌јела домаћих композитора.

Стојановић је рекао да је у суботу, 16. децембра, у 19.00 часова церемонија затварања манифестације концертом д‌јела Војина Комадине у извођењу солиста и камерних ансамбала из Србије, а сви концерти ће се одржати у сали Музичке академије.

Руководилац Катедре за тероријску наставу Душан Ерак рекао је да ће у оквиру петог Научног скупа „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ бити промоција Зборника радова прошлогодишњег скупа у којем је обухваћено 16 радова из области музикологије, етномузикологије, музичке теорије, музичке педагогије, музичке педагогије извођаштва и музике свијета. Ту су излагали аутори из Русије, Грчке, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Он је додао да ће бити промовисана и Збирка композиција камерне музике Валентине Дутине и публикације „Војин Камадина – Хорска музика један“ аутора Сњежане Ђукић Чамур.

„Научни скуп обухвата пленарно предавање о теми `Могући путеви размијевања музичког наратива Војина Комадине. Солфеђо – од појма до музичке дисциплине` које ће одржати редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду Гордана Каран“, рекао је Ерак.

Научни скуп, за који је пријављено 15 радова излагача из Русије, Србије и БиХ, подијељен је у пет сесија.

„Прва сесија је о Војину Комадини – музиколошки, педагошки и теоријски аспекти гд‌је радове излажу четири аутора, три из БиХ и један из Србије. На сесији Музикологија и етномузикологија излаже шест аутора – три из Русије, један из Грчке и два из БиХ“, рекао је Ерак.

У суботу, 16. децембра, на сесијама Музичка теорија, Музичка педагогија и извођаштво и музика свијета, обухваћени су аутори из Русије и БиХ.

Он је додао и да ће у суботу бити организована студентска сесија, гд‌је ће студенти имати могућност да изложе радове.

Професор на Факултету музичке уметности у Београду Гордана Каран рекла је да јој представља велику част и задовољство што учествује на овом научном скупу, истичући да је Војин Комадина вишеструко значајан.

У оквиру научног скупа промоције и умјетнички садржаји манифестације биће промовисани и на „Јутјуб“ каналу Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

У организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву вечерас у овом граду почиње манифестација „Дани Војина Комадине“ гд‌је ће у умјетничком сегменту бити пет концерата, а одржаће се и пети Научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“.

Војин Комадина рођен је 8. новембар 1933. године у Карловцу, а рано д‌јетињство је провео у Црној Гори /Бар, Котор/, БиХ /Бихаћ/ и Србији /Сремска Каменица/, гд‌је је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду, који постаје њихова трајнија дестинација.

Комадина је био дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања. Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare