Da se ne zaboravi odbrana Vojkovića, Grlice i Krupca

0

ISTOČNA ILIDŽA – Služenjem liturgije u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže, danas je počelo obilježavanje 30 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da ne smije biti zaboravljeno ono što su sarajevski Srbi uradili za stvaranje Republike Srpske.

On je naveo da se u okviru manifestacije „4. avgust – da se ne zaboravi“ tradicionalno na slavu Kapele Svetog Prokopija okupljaju stanovnici ovog dijela grada nastojeći da sačuvaju od zaborava ono što su uradili najhrabriji srpski sinovi.

„U ovoj spomen-kapeli upisano je 216 imena poginulih boraca koji su branili Vojkoviće, Grlicu i Krupac, nekog ko je u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine branio svoje domove, očeve, majke i nejač tog 4. avgusta. Treba da se kaže i danas i da to čine sva buduća pokoljenja, da znaju da je ovaj prostor napadnut i da su naši očevi branili svoje domove“, istakao je Božović.

On je naglasio da ono što su 4. avgusta najhrabriji sinovi dali, svoje živote, ne smije biti zaboravljeno, kao ni njihove porodice.

„Ne smiju biti bačeni u zaborav podvizi vrijedni svakog pomena Druge sarajevske brigade u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa braneći ovaj prostor“, poručio je Božović.

On je konstatovao da Istočna Ilidža godinama baštini i obilježava ovaj, kao i druge značajne datume, a to će činiti i u narednom periodu.

Božović je rekao da je opština Istočna Ilidža na inicijativu „Ilidžanskog borca“ pomagala porodicama poginulih i ranjivim kategorijama, te da svake godine za te kategorije izdvaja znatna finansijska sredstva, ali da to nije dovoljno.

„Pitanje statusa ovih kategorija mora biti riješeno sa nivoa države i ne smije zavisiti od bilo kog pojedinca“, napomenuo je Božović i dodao da je tokom njegovog mandata zaposleno devet članova porodica poginulih boraca i da je to samo mali doprinos opštine.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Slobodan Maunaga rekao je da je 4. avgusta 1992. godine u Vojkovićima poginulo sedam najhrabrijih boraca, 14 ih je teško, a 20 lakše ranjeno.

„U cijelom ratu poginulo je 216 boraca čija su imena upisana u spomen-sobi“, naveo je Maunaga.

On je istakao da je riječ o borcima koji su branili svoje porodice i tokom cijelog rata nisu napustili linije.

„Da je to učinjeno, postavlja se pitanje da li bi bilo grada Istočno Sarajevo“, naglasio je Maunaga.

Navodeći da je prošlo 30 godina od nastanka Republike Srpske i od najznačajnije odbrane sarajevskog platoa gdje su mještani Vojkovića, Grlice i Krupca stali u odbranu ovih prostora, Maunaga je istakao da je važno konstantno podsjećati na dešavanja iz proteklog rata.

„Ako se ne priča i ne podsjeća na istorijske činjenice doći će do zaborava, a to se ne smije dozvoliti“, poručio je Maunaga.

Govoreći o tome zašto se ide na Ilinjaču, Maunaga je naveo da je riječ o strateškom položaju iznad Aerodroma u Sarajevu odakle se mogao kontrolisati potez od Igmana, Hrasnice, Sokolović Kolonije, Butmira, Dobrinje – Sarajevskog polja.

Tradicionalni odlazak na Ilinjaču, gdje je posjetiocima poslužen vojnički pasulj, uslijedio je nakon današnjeg okupljanja građana ispred crkve u Vojkovićima.

U okviru manifestacije, 26. jula predviđen je početak sportskih aktivnosti, a dan ranije biće obavljeno žrijebanje takmičarskih grupa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare