Polovina pregledanih vozila sa zimskim gumama

0

DOBOJ – Od oko 150 vozila koja su pregledana proteklih dana u Republici Srpskoj u okviru kampanje „Da li vozite tehnički ispravno vozilo -provjerite 2022“ oko 50 odsto bilo je sa zimskim gumama, a najčešća neispravnost uočena je na svjetlosnoj signalizaciji i amortizerima, rekao je predstavnik Auto-moto saveza Srpske Predrag Likokur.

On je novinarima u Doboju, gdje su danas održani pregledi vozila, rekao da se u ovoj republičkoj kampanji, koja traje od 12. jula i završava se sutra, vrše besplatni pregledi vozila na oko desetak kontrolnih tačaka.

„Vrši se pregled pneumatika, amortizera, svjetlosne signalizacije, plinske instalacije ako je vozilo posjeduje, kočionog ulja, punjenja akumulatora, a sve vizuelno uočene nepravilnisti ukažu se vozačima“, dodao je Likokur.

Govoreći o pneumaticima, on je upozorio da je guma sa oznakom „M plus S“ isključivo zimska, da je dosta mekša i da na visokoj temperaturi mijenja strukturu, ali da je uprkos tome određeni broj vozača koristi ljeti.

Besplatni pregledi danas se u Doboju obavljaju do 13.00 časova u krugu Auto-moto društva.

Zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj Goran Petrović pojašnjava da se tokom provjere tehničke ispravnosti vozila kreće vizuelnim pregledom i ukoliko se posumnja, šalje se na vanredni tehnički pregled.

Vizuelno se najčešće uoče oštećenja na vjetrobranskim staklima, pneumaticima, retrovizoru i brisačima, kao i na svjetlosnoj signalizaciji, sve što na dužim putovanjima može da ugrozi učesnike u saobraćaju.

Republička preventivna kampanja „Da li vozite tehnički ispravno vozilo-provjerite 2022“, sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske kao i sa kompanijom „Optima grupa“ koja je obezbijedila tečnost za pranje vjetrobranskih stakala koja će se dosipati u sva kontrolisana vozila.

S ciljem unapređenja bezbjednosti u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi kampanju „101 život“.

Putem kampanje ukazuje se na 10 zlatnih pravila u saobraćaju, i to, ne vozi ako piješ, poštuj ograničenje brzine, uspori zbog djece na ulici, korištenje autosjedalice, provjera ispravnosti guma i kočnica, vezivanje pojasa, ne koristiti mobilni telefon tokom vožnje, ne upravljati vozilom umoran, biti osvijetljen i poštovati saobraćajne propise.

Iz Policijske uprave Doboj rečeno je da se akcija kontrola brzine upravljanja vozilom danas sprovodi u Modriči i Derventi, u kojoj su angažovani presretači i policijski motocikli.

Akcija je juče realizovana u Doboju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare