„Čučkovi književni susreti“ počeli u znaku najmlađih

0

HAN PIJESAK – Dvodnevna manifestacija „Čučkovi književni susreti“ na Han Pijesku počela je danas poetskim časom „Brankova klupa“, kroz koji su djecu svojim stihovima vodili pjesnici Radmila Šinik iz Bileće i Vid Vukelić iz Banjaluke.

Direktor Narodne biblioteke „Branko Čučak“ na Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da su u prepunoj kino-sali mališani uživali u poetskom času i stihovima koje su im govorili autori Radmila Šinik i Vid Vukelić.

Šinikova je, pozdravljajući učesnike ovog programa, naglasila da je „Brankova klupa“ asocira na najljepši period u životu, proveden u školi u kojoj se rađaju prava prijateljstva, druženja, ljubavi i da je akcenat stavljen na znanje vaspitanje i kulturno uzdizanje, te da sve polazi od osnovnog, a to je čitanje.

Ona je podsjetila da je napisala dvije zbirke pjesama za djecu, dodajući da su ona i najzaslužnija za njeno pisanje, jer su vječita inspiracija, snaga, moć i krila.

„U vremenu kada je značaj porodice upitan i kada se ne pominje u onoj mjeri koju zaslužuje, želim pjesmama da o tome prozborim“, poručila je pjesnikinja.

Vid Vukelić je izjavio da nema ništa ljepše nego da „Čučkovi književni susreti“ počnu dječijom poezijom, jer će upravo najmlađi za nekoliko godina biti veliki, iako su oni i sada „veliki srcem“.

„Neka svoj djeci koja pišu i crtaju ovo bude plamičak da i ona zasijaju u svom sjaju“, istakao je Vukelić u nadi da će današnji poetski čas dvoje pjesnika u djeci izazvati posebnu ljubav i radost.

„Čučkovi književni susreti“ biće nastavljeni sutra okupljanjem učesnika ove književne manifestacije od 10.00 časova u Narodnoj biblioteci na Han Pijesku.

Nakon polaganja cvijeća na grob književnika Branka Čučka, u 12.00 časova u čitaonici Biblioteke počinje „Čučkovo popodne“, u okviru kojeg će biti predstavljene zbirke pjesama Biljane Ristić „Zenit nebeskog vretena“, u kojem, osim Ristićeve, učestuju Zoran Bosnić i Svetlana Gradinac.

Izložba ručno oslikanih svilenih ešarpi pod nazivom „Nebesko vreteno“, autora Biljane Ristić, biće otvorena u 13.00 časova.

U kino-sali na Han Pijesku za sutra je predviđen centralni program manifestacije od 19.00 časova pozdravnim riječima direktora Narodne biblioteke Ozrenke Đurić Radulović, predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i načelnika opštine Han Pijesak Slobodana Đurića.

Profesor na filozofskom Fakultetu u Banjaluci Duško Pevulja besjediće o Branku Čučku, književniku kojem je manifestacija i posvećena, a potom će nakon saopštenja žirija svečano biti uručena nagrada „Čučkova knjiga“ dobitnici Saši Guberinić.

Svoje stihove govoriće i pjesnici, Saša Nišavić, Biljana Ristić, Zoran Bosnić, Vojin Ostojić, Zlatko Jurić, Jana Narančić i Milutin Savčić.

Organizator 14. „Čučkovih književnih susreta“ je Narodna biblioteka, koja nosi ime ovog knjževnog stvaraoca, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke i Skupština opštine Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/, pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramatičar, publicista i esejista, djetinjstvo i ranu mladost proveo je na Han Pijesku, živio i stvarao u Sarajevu, Banjaluci i na Han Pijesku, gdje je i sahranjen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare