Crnjanski i Andrić dva različita, a jednako vrijedna umjetnička izraza

0

VIŠEGRAD – Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar rekao je večeras, tokom predavanja u Andrićevom institutu u Andrićgradu o srpskim modernistima, da su Miloš Crnjanski i Ivo Andrić dva različita, a jednako vrijedna umjetnička izraza unutar dva različita tipa modernizma.

Lompar je nakon predavanja izjavio Srni da je govorio o tri tipa modernističkog izraza u dvije dominantne umjetnosti u srpskoj kulturi, slikarstvu i književnosti, te da je nastojao da pokaže da se srpska književnost i kultura konstituisala u modernističkim oblicima.

On je naveo da je govorio o impresionizmu, kao prvom obliku modernizma u književnosti Bore Stankovića, Nadežde Petrović u slikarstvu, do drugog najznačajnijeg talasa modernizma koji se dijeli na dve grupacije – radikalni, avangardni modernizam Rasta Petrovića, Momčila Nastasijevića i tradicionalni modernizam Isidore Sekulić, Veljka Petrovića, Ive Andrića.

Prema njegovim riječima, treći oblik modernizma se u književnosti pojavio poslije pedesetih godina, ali ne u zemlji nego unutar individualnog talenta i djela Miloša Crnjanskog, u vezi sa njegovim poznim tvorevinama.

„Govorio sam i to tome da je djelo Crnjanskog korelativno sa slikarstvom Petra Lubarde i Save Šumanovića“, naveo je Lompar, koji je predavanje održao u okviru programa 4. Međunarodnog sajma knjiga u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare