Ćosić: Što kvalitetnije saobraćajno povezati grad

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da se ovaj grad sastoji od tri urbane sredine koje, prije svega, treba što kvalitetnije saobraćajno povezati, a istovremeno omogućiti da pravila gradnje i ponašanja budu približno ista i da on dobije zanimljive i drugačije konture nego što su to gradovi koji su urbano povezani.

Uoči seminara o arhitekturi, projektovanju i izgradnji objekata koji je na Palama organizovala Područna privredna komora Istočno Sarajevo, Ćosić je istakao da se Istočno Sarajevo kontinuirano razvija, te da je specifično po tome što ima tri urbane sredine – jedna se odnosi na opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, druga na opštinu Pale, a treća na opštinu Sokolac.

„Interesuje nas kako razvijati urbane sredine grada, a neka od naših pitanja biće i lakša saobraćajna povezanost opština u sastavu grada Istočno Sarajevo“, rekao je Ćosić novinarima.

Govoreći o formiranju zavoda za izgradnju grada Istočno Sarajevo, Ćosić je naveo da ta ideja postoji određeni period, te da će se ići u dva pravca.

„Jedan je formiranje saveza za izgradnju grada koji bi bio neformalno tijelo pri kabinetu gradonačelnika i bio bi `labavije` tijelo u čijem sastavu bi bili predstavnici opština i ljudi iz Gradske uprave, a drugi, teži i odgovorniji, bi bio zavod za izgradnju grada Istočno Sarajevo“, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, taj zavod bi trebalo da ima adekvatne licence, koje omogućuju izrade regulacionih planova, urbanističkih projekata, prostornog plana, do nivoa nadzora, a možda i projektovanja, a u nekoj fazi bi se možda mogao u budućnosti pojaviti i kao investitor za određenu vrstu projekata.

„Zavod je nekada postojao i posredstvom njega je išla izgradnja Srpskog Sarajeva i neslavno je završio. Da nam se to ne bi ponovilo, moramo imati ozbiljan pristup“, napomenuo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Područne privredne komore LJubiša Tanić naveo je da je u okviru seminara planirana panel diskusija o arhitekturi i građenju danas, sa posebnim osvrtom na BiH, te da će u razgovoru biti predstavnici vlasti, akademske zajednice i eminentni stručnjaci iz pomenutih oblasti, nakon čega će biti doneseni zaključci o kojima će biti upoznata gradska uprava, ali i resorno ministarstvo u Republici Srpskoj.

Tanić je kao jednog od učesnika panela najavio arhitektu Dragomira Krivokuću, koji je rukovodilac obnove manastira Hilandar.

Krivokuća je podsjetio da je ovaj sveti hram izgorio u martu 2004. godine i to 56 odsto njegove površine.

On je naveo da je požar nastao zbog slijeganja na temeljima manastira, te da je zbog vjetra koji je duvao, izgorjela sjeverozapadna strana manastira, odnosno oštećenja su bila takva da su objekti bili neupotrebljivi.

Krivokuća je rekao da je obnova krenula u maju 2006. godine, jer nisu postojali logistički i drugi uslovi za početak radova, te istakao da je sreća da u tom požaru nije izgorjelo ništa što je bilo vrijedno.

„Procjena grčkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali i Srbije jeste da će trebati više od 10 godina da manastir bude obnovljen. Obnova u punom zahvatu krenula je 2012. godine, dok ekonomska kriza i pandemija odgađaju završetak obnove manastira“, rekao je Krivokuća, te dodao da bi, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, do kraja 2023. godine trebalo da bude obnovljen dio koji je izgorio.

Prema njegovim riječima, u ovim objektima trebalo je obezbijediti i onu infrastrukturu koja do tada nije postojala – vodu, struju, kanalizaciju, grijanje.

„To sve radimo, ne samo da bismo omogućili bolji ugođaj ljudima koji tu borave, prije svega monasima, već i da bi manastir bio zaštićen od nekih budućih posljedica, odnosno da bi, u nekih par stotina godina, bio obezbijeđen od nekih spoljnih uticaja“, istakao je Krivokuća.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare