Članovi udruženja posjetili festival sira u Drnišu

1

SOKOLAC – Članice Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ bile su u studijskoj posjeti Međunarodnom festivalu sira u Drnišu u Hrvatskoj i posjetile nekoliko proizvođača organskih i geografski zaštićenih proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji.

Cilj posjete bio je razmjena iskustava, sticanja potrebnih znanja i vještina u oblasti promocije ovog proizvoda.

Predsjednik Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ Nada Maksimović rekla je Srni da je 13 članova Udruženja iz Rogatice, Han Pijeska i Sokoca krajem prošle sedmice posjetilo prodajna mjesta i gazdinstva koja se bave proizvodnjom organskih i geografski zaštićenih proizvoda, kakav je i njihov skorup-kajmak.

Ona je navela da ova posjeta ima ogroman značaj u njihovom daljem radu na promociji ovog autohtonog proizvoda.

„Posjetile smo farme i mjesta na kojima se proizvode sirevi i pršuta, te imale priliku da gledamo kako se pripremaju ovi proizvodi u čistom i ekološkom okruženju“, istakla je Maksimovićeva.

Prema njenim riječima, sa proizvođačima sira i pršute razmijenile su iskustva i upoznale vještine iz oblasti promocije ovih artikala, te način pomoći od strane države i fondova EU.

Ona je dodala da će stečena znanja o savremenim trendovima pakovanja i dizajna biti od ključnog značaja za dalju promociju i uspješnu prodaju romanijskog skorupa-kajmaka, koji je odnedavno zaštićen u 29 zemalja.

Posjeta Festivalu sira u Drnišu iskorištena je i za sastanak sa predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, te načelnikom Odjeljenja za poljoprivredu Šibensko-kninske županije.

Maksimovićeva je istakla da članice Udruženja nisu izlagale skorup-kajmak na Festivalu sira, ali su njihovi domaćini bili oduševljeni ukusom ovog romanijskog proizvoda, koji su dobili na poklon.

Udruženje proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ osnovano je 2014. godine i čine ga proizvođači sa Han Pijeska, Sokoca i iz Rogatice, koji su uspjeli da zaštite ime i geografsko porijeklo ovog jedinstvenog domaćeg proizvoda.

U Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi navode da su aktivnosti Udruženja na standardizaciji proizvoda i tehnologije proizvodnje, registraciji geografske oznake, imena i porijekla u BiH, te kod Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu /VIPO/, kao i jačanje kapaciteta Udruženja na promociji i prodaji skorupa-kajmaka podržane Projektom unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu – ICAM.

Projekat sprovodi Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a finansira Vlada Velike Britanije.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područno Odjeljenje Sokolac, djeluje u okviru Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Treba veća podrška ovom udruženju na svim nivoima vlasti!
Čestitke uz želje za još bolji uspjeh.