CJB: Policija radi na rasvjetljavanju ubistava

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Zoran Renovica rekao je juče u Palama da policija aktivno radi na rasvjetljavanju ubistava iz prethodnih godina i da će u ovoj godini sigurno neka biti riješena.

Renovica je na konferenciji za novinare istakao da imaju dobre podatke, pokazatelje i izjave, te da se nada da će biti riješeno još ubistava, ne želeći da govori o kojim je riječ.

„Sada imamo dokaze za dva djela. Imamo jako dobre razloge da mislimo da će u ovoj godini biti riješena još neka ubistva“, rekao je Renovica i dodao da se mora dogoditi nešto, kao što je slučaj “Turković“, da se neke stvari i detalji otkriju.

Renovica je pojasnio da je teško naći materijalni dokaz koji može da nekoga dovede u poziciju da osudi izvršioca.

„Da li će biti riješeno ubistvo načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Željka Markovića ne smijem da obećam, ali ja to želim više nego vi“, rekao je Renovica i dodao da je tim ljudi koji radi na ovim slučajevima dao krucijalne podatke koji su pomogli u rješavanju nekih ubistava.

On je naglasio da su se u protekloj godini dogodila tri ubistva koja su rasvijetljena, kao i tri ubistva u pokušaju koja su riješena.

Renovica je istakao da je i ove turističke sezone policija omogućila bezbjedan boravak gostiju na Jahorini, gdje ove godine nisu evidentirana krivična djela, a ona od ranije, kao što su provale u vikendice, su rasvijetljena.

EVIDENTIRANO 89 KRIVIČNIH DJELA PRIVREDNOG KRIMINALITETA

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u protekloj godini evidentirano je 89 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a nadležnim tužilaštvima podnesen je 51 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 81 lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović rekao je na konferenciji za novinare da ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 3. 398.000 KM, što je za 18,5 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog iznosa je za 1.771.925 KM oštećeno JP „Šume Republike Srpske“.

„Iznos protivpravno stečene imovinske koristi je 697.000 KM ili 77 odsto manje u odnosu na uporedni period“, rekao je Popović i dodao da je u protekloj godini ukupno registrovano 986 krivičnih djela, što je za 0,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Na opšti kriminalitet otpada 801 krivično djelo ili 81,23 odsto, na bezbjednost saobraćaja 91 krivično djelo ili 9,22 odsto, oblast privrednog kriminaliteta 89 ili 9,02 odsto i pet krivičnih djela iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH.

Popović je naglasio da su u protekloj godini na području Centra evidentirano 40 požara koji su prouzrokovali materijalnu štetu od oko 794.000 KM, što je za 46 odsto manje u odnosu na 2010. godinu.

On je naglasio da su radnici Centra postigli zapažene rezultate u oblasti sprečavanja nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga i tom prilikom je oduzeto 18,8 kilograma „skanka“, 192 grama heroina, veći broj stabljika i sjemenki indisjeke konoplje i veći broj tableta koje se nalaze na listi opojnih droga.

Nadležnim tužilaštvima je podneseno 13 izvještaja protiv 17 lica, kao i osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv devet lica.

MANjE SAOBRAĆAJNIH UDESA, VIŠE POGINULIH

Na području nadležnosti Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u protekloj godini dogodilo se 1 017 saobraćajnih nezgoda, što je za 2,5 odsto manje nego u prethodnoj godini, rekao je danas na Palama načelnik Sektora uniformisane policije ovog CJB Branimir Šehovac.

Šehovac je naveo da je u ovim udesima stradalo 306 lica, od čega 20 smrtno, što je za dva lica više u odnosu na prethodnu godinu, dok je teže povrijeđeno 62 ili 24 odsto manje, a 224 lica lakše ili za 23 odsto više nego u uporednoj godini.

On je rekao da je u protekloj godini iz saobraćaja isključeno 2 066 lica zbog vožnje pod dejstvom alkohola i 355 lica koja nisu stekla pravo na upravljanje motornim vozilom.

Prema njegovim riječima, na području CJB Istočno Sarajevo u protekloj godini ukradeno je 20 vozila od kojih je osam pronađeno, kao i 43 vozila koja su ukradena na području Kantona Sarajevo.

Govoreći o javnom redu i miru, Šehovac je istakao da su 2011. godine evidentirana 553 krivična djela iz ove oblasti u kojima su počinjena 792 prekršaja, što je za 10,4 odsto manje nego u prethodnoj godini. Podnesena su 223 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 418 prekršajnih naloga protiv 741 lica, od kojih 144 povratnika u činjenju prekšaja i 12 maloljetnika.

U prošloj godini je za 17 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

Šehovac je naglasio da su u protekloj godini kontrolisana 2 472 ugostitetljska objekta, 2 191 lice, oko 600 prostora gdje se okupljaju maloljetna lica i oko 400 trgovinskih radnji i drugih objekata koji se bave prodajom alkoholnih pića. „Za uočene prekršaje, vlasnicima i konobarima izdali smo 84 prekršajna naloga“, rekao je on.

Šehovac je napomenuo da je u protekloj godini evidentirano 20 napada na policijske službenike u kojima su dvojica teško povrijeđena, sedmoro zadobilo lakše povrede.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare