Cilj je pravovremena i kvalitetna zdravstvena zaštita

0

RUDO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić danas je prisustvao svečanosti povodom uspješnog završetka projekta rekonstrukcije i sanacije Doma zdravlja „Doktor Stojana i LJubica“ u Rudom, u koji je uloženo 470.000 KM.


On je naglasio da opština Rudo treba da ima adekvatnu zdravstvenu ustanovu, što i jeste cilj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da, bez obzira na udaljenost od većeg kliničkog centra, građani imaju dostupnu primarnu zdravstvenu uslugu.

„Dao sam nalog da u najkraćem mogućem roku izvođač otkloni nedostatke koje smo uočili, ili ćemo aktivirati garancije koje imamo po ugovoru i otkloniti ih. Očekujem da rekonstruisani dio Doma zdravlja počne da radi za mjesec dana“, rekao je Bogdanić novinarima.

On je naveo da je u projekat „Jačanje primarne zdravstvene zaštite“ uloženo oko 47 miliona KM i da je rekonstrusano 120 objekata i 320 ambulanti porodične medicine u Srpskoj.

„Nastavićemo da rekonstruišemo objekte koji do sada nisu ušli u ovaj projekat jer nam je cilj da zadržimo stanovništvo u ovoj regiji“, rekao je Bogdanić.

On je naveo da je upoznat o problemu odlaska pacijenata u bolnicu u Priboju u Srbiju i da je dogovoreno da se direktor Doma zdravlja Rudo obrati Ministarstvu u pisanoj formi radi pronalaženja rješenja, odnosno plaćanja liječenja hitnih slučajeva u Priboju.

U radu Doma zdravlja u Rudom Bogdanić očekuje podršku lokalne zajednice, jer ima naknadu za potopljeno zemljište.

„Sa naše strane učinićemo sve da sačuvamo ovu zdravstvenu ustanovu i da omogućimo pružanje zdravstvene zaštite na kvalitetnom nivou. Ne biramo ni mjesto, ni vrijeme, ni politike, nama je cilj da svaki stanovnik dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu i da ona bude pravovremena, kvalitetna i dostupna“, rekao je Bogdanić.

Direktor Doma zdravlja u Rudom Marina Milikić kaže da je izuzetno počastvovana posjetom resornog ministra.

„Naš dom je u fazi projekta jačanja zdravstvenog sektora i adaptacije jednog dijela Doma zdravlja, koji je veoma značajan za cjelokupno stanovništvo ove opštine. Postoje nepravilnosti u rekonstrukciji za koje je ministar obećao da će pokušati da ubrza proces završetka ovog objekta“, kaže Milikićeva.

Prema njenim riječima, Dom zdravlja, kao i sve zdravstvene ustanove u okruženju, ima problem u funkcionisanju.

„Nismo do onih u velikim finansijskim problemima, ali ulazimo u dubiozu. Naš problem je nedostak medicinskog kadra, ali to je naslijeđeno. Problem je i što je bolnica Foča udaljena 100 kilometara, a do bolnice u pograničnoj opštini Priboj stižemo za desetak minuta. Nadam se da ćemo to administrativno uobličiti i da ćemo u narednom periodu imati još bolju saradnju sa bolnicom Priboj“, rekla je Milikićeva.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da je napustio posjetu u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske jer je „bio izrevoltiran“.

„Bio sam u prilici da se predsjednikom Skupštine opštine i saradnicima dočekam resornog ministra, koji je došao sa predsjednikom Opštinskog odobra SNSD-a Rudo, što je bilo krajnje neprimjereno“, rekao je Rajak.

Prema njegovim riječima, tokom posjete je trebalo izvršiti pregled radova rekonstrukcije Doma zdravlja jer je riječ o velikom projektu, u kojem je sa 70 odsto sredstava učestvovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i opština Rudo sa 30 odsto.

„Radovi su trebali da budu gotovi u oktobru, a tokom tehničkog prijema istaknute su određene primjedbe na izvedene radove i dok to ne bude otklonjeno opštinska komisija neće prihvatiti izvedene radove“, kaže Rajak.

On je naveo da je izvođenje radova pratilo niz problema, i to, kako je rekao, nesređena projektna dokumentacija, neusaglašene potrebe sa investitorom, a postoje i pozicije koje nisu završene, te dodao da od početka radova do danas Dom zdravlja Rudo nema u funkciji rendgen i stomatološku ordinaciju.

Glavna medicinska sestra Mira Lazović kaže da će u novim prostorijama biti lakše raditi jer su bolji uslovi, dobijena je nova oprema za sve ambulante porodične medicine i da očekuje kvalitetnije pružanje usloga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare