Cicelj u procesu dobijanja statusa zaštićenog područja

0

ČAJNIČE – Udruženje “Eko centar” iz Čajniča pokrenulo je inicijativu da se planina Cicelj, na čijim obroncima leži ovaj grad, proglasi zaštićenim područjem, zbog postojanja rijetkih ugroženih biljnih vrsta.
Na osnovu studije biodiverziteta, koju je “Eko centar” izradio 2011. godine u okviru programa prekogranične saradnje sa Novom Varoši u Srbiji, stručnjaci Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske trenutno na Cicelju analiziraju biljni svijet.

Rukovodilac Odsjeka za biološko-tehničke poslove Zavoda za zaštitu kulturno -istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske Dejan Radošević potvrdio je da je Cicelj uvršten u plan i program rada za 2016. godinu.

“Zavod će da izradi stručnu osnovu za proglašenje zaštićenog područja u okviru koje će biti procijenjene sve vrijednosti ovog područja, utvrđeni režimi i mjere zaštite, te kategorija zaštićenog područja”, rekao je Radošević novinarima.

On je napomenuo da je ovo prvi izlazak na teren kojim se ugrubo evidentiraju najznačajnije vrijednosti Cicelja.

“Riječ je o tri botanička rezervata – geobotanički rezervat, park šume i ono što je najvrijednije, prašumski rezervat borica, kao stanište jele na izuzetno strmim terenima. Na Cicelju je evidentirano prisustvo endemičnih, reliktnih biljnih vrsta koje su ugrožene, kao što su bosanska perunika, tisa, neke vrste orhideja, borica”, naveo je Radošević.

On je podsjetio da je Cicelj za vrijeme Jugoslavije, odlukom iz 1969. godine, imao status zaštićenog područja.

Predsjednik Skupštine Udruženja “Eko centar” Čajniče Veselin Dačević kaže da su, izrađujući studiju o biodiverzitetu, došli do saznanja da je Cicelj jedinstven u Srpskoj.

“Cicelj je nekada bio zaštićen i o njemu je vođeno računa, a mi upravo želimo da vratimo ono što smo nekad imali, da ga zaštitimo i upotrijebimo u naučne svrhe”, napominje Dačević.

On je istakao da proglašenje Cicelja kao zaštićenog područja predstavlja prvu stepenicu u zaštiti bogate prirode čajničkog kraja.

“Cilj nam je da zaštićeni status dobiju i `viline bukve`, pećine i izvori na 1.200 metara nadmorske visine koji nikada ne presušuju, nakon čega bi se Čajniče našlo u prstenu zaštićenih područja”, rekao je Dačević.

U okviru procesa donošenja odluke o zaštićenom području biće potrebno uraditi i studiju o životinjskom svijetu, a ekolozi očekuju pomoć od udruženja lovaca i ribolovaca.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

  Pretplatite se  
Obavjesti me o